Akrilik kumaş plastik ipliklerden yapılmıştır. Plastik iplikler, kimyasal bir işlemle fosil yakıtlardan oluşturulan yapay bir polimer elyaftan yapılmıştır. Akrilik kumaş, poliamid kumaş (veya naylon kumaş) ve polyester kumaş üretimine benzer şekilde yapılır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Akrilik Nedir?
Akrilik, olağanüstü mukavemet, sertlik ve optik netliğe sahip şeffaf bir plastik malzemedir. Akrilik levhanın üretimi kolaydır, yapıştırıcılar ve solventlerle iyi yapışır ve ısıyla şekillendirilmesi kolaydır. Diğer birçok şeffaf plastiğe kıyasla üstün hava koşullarına sahiptir.
Poliamid Kullanım Alanları
Polyamid kullanım alanı çok geniştir. Askeri uygulamalardan gıda sektöründeki ambalajlara kadar geniş bir kullanım alanı vardır. Kopma katsayısını azaltan esnek malzemeye dönüştürüldüğünde denizcilikte özellikle halatlarda kullanılmaktadır.
Akrilik Kumaş Nedir?
Akrilik elyaf kumaş, akrilonitril adı verilen sentetik polimerden yapılmaktadır. Bu lif türü, belirli petrol ya da kömür bazlı kimyasalların çeşitli monomerler ile reaksiyona sokulmasıyla üretilmektedir; bu, akrilik kumaşın fosil yakıt bazlı lif olduğu anlamına gelmektedir.
Akrilik kumaş dünyada en az nefes alan tekstil formlarından biri olduğundan dolayı ısı tutma uygulamalarında tercih edilir. Örneğin, atletik ekipmanlarda yaygın olarak kullanılır ve akrilik kumaştan yapılmış eşofmanlar, kapüşonlular ve atletik pantolonlar görmek yaygındır. Bununla birlikte, akriliğin kanserojen olabileceğine dair endişeler vardır, bu nedenle bu lifin cildinizle temasını önlemek ihtiyatlı olabilir.
Akrilik elyaf daha az miktarda diğer sentetik bileşikler içerebilirken, bu elyafın gerçek sayılabilmesi için en az %85 akrilonitril içermesi gerekir. Akrilonitrilin karıştırıldığı bileşiklere bağlı olarak, nihai kumaş farklı niteliklere sahip olacaktır.
Akrilik Kumaş Nasıl Yapılır?
Akrilik elyaf genelde diğer sentetik tekstil türlerini de üreten tesislerde yapılmaktadır. Akrilik kumaş üretimine başlamak için, serbest radikal polimerizasyon, akrilonitril polimer poliakrilonitril adı verilen reaksiyon yöntemi kullanılarak su bazlı çözelti içerisinde oluşturulur.
Bu polimer, güçlü bir kimyasal çözücü kullanılarak çözülür ve elde edilen jel benzeri malzeme daha sonra akrilik elyaf oluşturmak üzere püskürtme memesinden ekstrüde edilmeye hazırdır. Bu lifler genelde ıslak eğirme adı verilen aynı solventin bir çözeltisinde pıhtılaştırılmaktadır. Ayrıca, çevre dostu ve verimli olan kuru eğirme adı verilen işlem de kullanılabilmektedir. Kuru eğirme, çözücünün ısıtılmış gaz akımıyla buharlaştırılmasını içerir.
Elde edilen lifler daha sonra yıkanır, gerilir ve bükülerek iplik haline getirilebilen ince, uzun filamentler yapmak için kıvrılmaktadır. Diğer sentetik tekstil elyafları gibi, kullanılabilir bir son tekstil oluşturmak için gerdirme gerekir; Akrilik gibi lifleri germe işlemi onları orijinal uzunluklarının kat kat kat uzatır, bu da maliyetleri düşürür ve daha fazla üretim verimliliği sağlar.
Akrilik Kumaş Nasıl Kullanılır?
Akrilik kumaş, yüne benzer bir şekilde tasarlandığından, son derece popüler doğal elyafla aynı uygulamaların çoğunda kullanılmaktadır. Örnek olarak, hazır giyim üreticileri akrilik elyafı eldivenler, kazaklar, pantolonlar, eldivenler, kapüşonlular ve diğer çeşitli soğuk hava giysilerine dönüştürmektedir. Ayrıca akrilik, halı, kilim, döşeme ve diğer geleneksel yün ağırlıklı ev eşyası ürün kategorileri için popüler malzemedir.
Akrilik, doğal haliyle yüne oldukça benzerken, kullanılan eğirme mekanizmasına bağlı olarak pamuk gibi diğer kumaşlara benzetilir. Üreticiler, sahne ya da kostümler için faydalı olabilecek, kürke benzer akrilik türleri yapabilmektedir. Akrilik elyaf, endüstriyel uygulamalarda yoğun talep gören karbon elyafın bileşenlerinden biri olarak kullanılır. Aksi halde, akrilik elyafın pek çok endüstriyel uygulaması yoktur; bu kumaş son derece dayanıklı olması ile birlikte, yanıcılığı nedeni ile pek çok endüstriyel ortamda kullanıma uygun değildir.
Akrilik elyafın en belirgin uygulamalarından biri örgüdür. Örgü yapan çoğu insan yüksek kaliteli ürünler için yünü tercih eder, pek çok amatör örücü akriliği “öğrenen lif” ya da düşük, ucuz eforlu projeler için iplik olarak kullanmaktadır. Akriliğin örgü malzemesi olarak kullanılmasının sakıncaları olsa da, rengini kaybetmemesi ve uygun fiyatlı olması, ona örgü hobisi pazarında değerli bir konum kazandırıyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?