Ankraj Nedir, Ankraj Çeşitleri Nelerdir?

Ankraj kavramı tahmin edildiği gibi ingilizce kökenli kelime olan anchor kelimesinden gelir. Ankraj nedir? sorusuna daha yerinde bir cevap vermek adına gelin bu kelimenin sözlük anlamına bakalım. “Bir kişiyi/şeyi sabit bir pozisyonda tutmak için o kişiyi/şeyi bağlama işlemi” olarak geçmektedir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Ankraj Nedir?

Ankraj kavramı sabitleme işlemi ile alakalıdır. Bu tanımı aklınızda bulundurmanız durumunda ankraj kavramını unutmanız pek mümkün olmaz. Şimdi gelin mühendislikte ankraj kavramını inceleyelim. En basit ve genel tanımı ile ankraj, “betonarme yapıda çelik donatının beton içerisine bağlanması” işlemine denmektedir. Yani ankraj yapmada amaç demir ya da çelik malzemesini, beton içerisine (duvar ya da kolon yüzeyine) yerleştirmektir.

Ankraj, zemin içerisinde belli bir açı ile açılmış olan deliğe, yüksek dayanımlı ve korozyona karşı korumalı olan özel çelikten yapılmış öngermeli halat ya da halatlar deneti yerleştirilerek beton enjeksiyonu yaparak oluşturulan yapısal uygulamadır. Bu ankrajlar, üzerine uygulanan gerilme kuvveti zemine iletilmektedir.

Ankraj Cesitleri Nelerdir
Ankraj Cesitleri Nelerdir

Ankraj Uygulaması Nasıl Yapılır?

Farklı türleri olan uygulamalar aşağıdaki yönergeler ile de yapılabilmektedir;

  1. İlk önce ankraj yapılacak duvar ya da beton; matkapla delinir.
  2. Daha sonra açılan deliğin içerisindeki beton kırıntıları ve toz parçaları temizlenir bu işlem deliğe hava sıkılarak yapılmaktadır.
  3. Delik içinde yapıştırıcı malzemesi sıkılmaktadır.
  4. Son olarak epoksi sıkılmış delik içinde demir yerleştir ilerek kuruması daha sonra mukavemet kazanması beklenmektedir.

Ankrajların Kullanım Alanları Nelerdir?

Ankrajların çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Gevşek zeminlerde göçmeyi engelleyebilmek amacı ile kullanılabilirler.
  2. Yeraltı otoparklarında kullanılmaları zorunlu olmaktadır.
  3. Barajların yükseltilmesi ve iskeleye dalgaların zarar vermemesi amacı ile kullanılır.
  4. Kazılarda çalışan insanların güvenliğini sağlayabilmek için kullanılır.
  5. Yeraltı ulaşım güzergâhlarında kullanılmaktadır.
  6. Sismik ve deprem olaylarında, can kayıplarını önleyebilmek için kullanılmaktadır.

Ankraj Nerede Kullanılır?

Çelik parçanın konulacağı delik belirli açı ile açılmış olup, bu delik içine çimento enjeksiyonu yapılır. Bu enjeksiyonda mukavemetli ve korozyonlara karşı korumalı özel çelik malzemeler kullanılır. Peki aklınıza “Ankraj nerede kullanılmaktadır?” sorusu gelebilmektedir. Genellikle ankraj işlemleri, yapı elemanlarını betona tutturmak için uygulanır.

Ankraj işlemlerinde kullanılan çelik donatı üzerine uygulanan gerilme kuvveti tabana ilettiklerinden zayıf tabanda çökmeyi önler. Özellikle en çok tercih edilen yerler yeraltında bulunan sığınak, otopark veya büyük barajlardır. Aynı zamanda deprem gibi sebeplerden dolayı hasar görmüş yapıların güçlendirilmesi, yapılara taşıyıcı elemanlar eklenmesinde ankraj uygulamaları kullanılır. Zayıf zeminlerde çökme gibi istenmeyen durumları önlenir.

Ankraj Noktası Standardı Nasıl Oluşturulur?

Özellikle güçsüz bölgelerin düşmeye karşı koruma imkanı sağlayan ankraj, belirli bir standart üzerinden ele alınmak sureti ile uygulanmaktadır. Bu bağlamda düşmeleri engelleyen yapıları oluştururken bağlantı noktası olarak ankraj noktası ele alınmaktadır. Genel çerçevede ise fiziksel yapılardan yararlanmak sureti ile denge noktası üzerinden bu işlem uygulanmaktadır. Bu sayede düşmeyi engelleyen sistemler üzerinden bağlantı uygulanmış olur. Sonuç olarak yatay yaşam hareket alanı belli bir dengeye gelmektedir. Bu da denge bozukluğu veya çökme ve benzeri gibi durumların yaşanmasına engel teşkil etmektedir. Çünkü almış olacağınız kuvvet ve basınç tabana iletmektedir ve bunu yayar. Günümüzde pek çok farklı yapılarla birlikte inşaat sektörü noktasında binalar için önemli bir yere sahiptir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir