Yaşadığımız coğrafyanın çeşitli zaman aralıkları ile oluşmuş olması nedeniyle ülkemizde farklı madenler oluşmuştur. Ülkemizde birbirinden farklı birçok maden çıkarılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de bakır madenidir. Peki bakır madeni nerededir, hangi illerde bulunmaktadır ve nasıl çıkartılır? Sizlere bakır madeninin çıkarıldığı bölgeler hakkında bilgiler vereceğiz.
Türkiye maden zenginliği bakımından dünya ülkeleri arasında üst yerlerde yer almaktadır. Ülkemizde birçok maden çıkarılmaktadır. Bakır ise ülkemizde çıkarılan en önemli madenlerden birisidir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Bakır Madeni Nerede, Hangi İllerde Bulunur?
Bakır madenleri günlük hayatta birçok alanda kullanılan bir madendir. En çok tava ve tencere yapımında kullanılan bakır elektrik sanayisinin vazgeçilmezlerinden bir tanesi olmaktadır. Bakır kahverengi ve kırmızı görünüm ile atmosferik şartlara dayanıklı bir elementtir. En önemli özellikleri yüksek ısı ve elektrik iletkenliği bulunmasıdır. Bu nedenle elektrik santralleri ve iletken malzemelerin vazgeçilmezidir. Bakırın mukavemeti düşüktür. Kaynak ve döküm kabiliyeti ise iyi değildir. Fakat soğuk olarak şekillendirilir. Bunun nedeni yapısının kübik yüzey merkezli kristal olmasıdır.
Bakır gümüşten sonra elektriği ileten metaldir. Endüstriyel alanlarda oldukça fazla kullanılır. Bunun dışında bronz, pirinç gibi alaşımların yapılması açısından oldukça önem taşır. Ülkemizde bakırın çıkarıldığı iller Kastamonu’da Küre, Artvin’de Murgul, Maden, Rize’de Çayeli ve Elazığ’da Ergani bölgesidir. Bakır madeni Elazığ ilinde Ergani ve Maden, Artvin ilinde Murgul ve Samsun’un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenir. Günümüzde Türkiye’nin ihtiyacı olan bakırın yaklaşık yüzde 20’si ülkemizden çıkarılır. Geri kalan ise dış ülkelerden ithal edilir.
Bakır Nasıl Çıkarılır?
Bakırın çıkarılması için ilk önce bakırın bulduğu yer altı kaynakları tespit edilmesi gerekir. Daha sonra bulunan bakır patlama yoluyla yüzeye çıkarılır. Daha sonra bu bölgede maden ocakları kurularak bu ocaklardan bakır madeni çıkarılır.
Bakır madeni hemen hemen yüzde yüz saf olarak elde edilebilir. Doğadan çıkarılan bakır madenleri işletme tesislerine gönderilere işlenmektedir ve burada saf haline gelir. Bakır madeni dünya üzerinde talep gören ikinci elementtir. Günlük hayatta kullanılan her türlü elektronik ve elektrik cihazlarda bakır madeni kullanılır. Bunun en büyük nedeni elektriği ve ısıyı çok iyi iletmesidir. Ayrıca takı sektörleri, kuyumculuk, mutfak eşyaları gibi daha pek çok alanda bakır madeni tercih edilir.
Bakırın Özellikleri Nelerdir?
Bakır en eski madenlerden bir tanesidir. Kahverengi ve kırmızı görüntüsü olan bakır metal bir madendir. Özellikler arasında yüksek ısı ve elektrik iletkenliği bulunur. Bakır atmosferik ortamlarda dayanıklı metal türü olarak bilinir. Ayrıca bakırın mukavemeti oldukça düşüktür. Kaynak ve döküm kabiliyeti iyi olmayan bakır soğuk bir şekilde şekillendirilir. Bunun sebebi ise kübik yüzey merkezli kristal yapısının olmasıdır.
Elektriği en iyi ileten element gümüştür. Gümüşten hemen sonra gelen maden ise bakırdır. Bakır bu özelliği nedeniyle endüstriyel olarak önemli elementler arasında bulunur. Bakır elementinin diğer önemli özelliği bronz ve pirinç gibi alaşımların yapımında yararı olmasıdır.
Bakırın kimyasal özelliklerine bakıldığında periyodik cetvelde CU simgesiyle gösterildiği görülür. Atom numarası 19 olan bakırın atom ağırlığı 63,54 olmaktadır. Bakırın yoğunluğu 8,92 gr/cm3 olmaktadır. Tabiatta sülfürlü, kompleks ve oksitli halde yer alır.
Bakır Nerelerde Kullanılır?
Bakır hayatımızın her alanında karşılaşılan elementlerden bir tanesidir. Bakırın vazgeçilmez olmasının nedeni kimyasal ve fiziksel özellikleridir. Bu sebeple her sektörde kullanılır. Bakır ulaşım, elektrik, endüstriyel ve elektronik gibi birçok alanda kullanılır. Ayrıca bakır kimya, boya sanayi ve kuyumculuk sektörlerinde de kullanılır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?