Chatbot nedir? İş veriminizi hızlandırmanıza nasıl yardımcı olur? Kendi sohbet robotunuzu nasıl oluşturabilirsiniz? İşte detaylar;
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Chatbot Nedir?
Chatbot, insan konuşmalarını simüle eden AI tabanlı bir bilgisayar programı olarak tanımlanabilir. İnsan yeteneklerini anlayan dijital asistanlar olarak da bilinirler. Botlar, kullanıcının amacını yorumlar, isteklerini işler ve anında ilgili cevaplar verir.
Botlar, metinlerin yanı sıra sesle de iletişim kurabilir ve web siteleri, uygulamalar ve Facebook Messenger, Twitter veya Whatsapp gibi mesajlaşma kanalları arasında konuşlandırılabilir.
Chatbot Nasıl Çalışır?
Chatbot’lar, bir chatbot’un en önemli görevi olan ilgili varlıkları çıkarmak için kullanıcının isteğinin amacını analiz ederek ve belirleyerek çalışır. Analiz yapıldıktan sonra kullanıcıya uygun yanıt verilir. Sohbet robotları, üç sınıflandırma yöntemini benimseyerek çalışır.
Desen Eşleştirme
Botlar, metni gruplamak için kalıp eşleşmelerini kullanır ve istemcilerden uygun bir yanıt üretir. Yapay Zeka İşaretleme Dili (AIML), bu kalıpların standart yapılandırılmış bir modelidir. Bir bot, ilgili kalıpta doğru cevabı alabilir. Botlar, ilişkili kalıplarla ilgili her şeye tepki verir.
Doğal Dil Anlayışı (NLU)
Doğal dil anlama (NLU), sohbet robotunun bir insanı anlama yeteneğidir. Bir makinenin anlaması için metni yapılandırılmış verilere dönüştürme işlemidir. NLU, üç özel kavramı takip eder. Bunlar: varlıklar, bağlam ve beklentilerdir.
Doğal Dil İşleme (NLP)
Doğal Dil İşleme (NLP) botları, kullanıcının metin veya konuşma girişlerini yapılandırılmış verilere dönüştürmek için tasarlanmıştır. Veriler ayrıca ilgili bir cevabı seçmek için kullanılır. NLP, simgeleştirme, sohbet robotu duygu analizi, varlık tanıma ve bağımlılık ayrıştırma gibi önemli adımları içerir.
Chatbot Türleri
Chatbot’lar, önceden tanımlanmış kurallar ve AI tabanlı sohbet robotları ile her türlü kullanıcının isteğine hızlı yanıt vermek için verileri işler. İki tür chatbot vardır.
Kural Tabanlı Sohbet Robotları
Karar ağacı botları olarak da adlandırılan kural tabanlı sohbet robotları, bir dizi tanımlanmış kural kullanır. Bu kurallar, sohbet robotunun aşina olduğu ve çözüm sunabileceği sorun türlerinin temelidir. Temel nitelikler veya kural tabanlı sohbet robotları:
- Bu botlar önceden belirlenmiş kurallara uyar. Böylece daha basit senaryolar için botu kullanmak kolaylaşıyor.
- Kural tabanlı sohbet robotlarıyla etkileşimler yüksek düzeyde yapılandırılmıştır ve en çok müşteri destek işlevlerine uygulanabilir.
- Kural tabanlı botlar, iş saatleri, teslimat durumu veya takip ayrıntıları gibi genel soruları yanıtlamak için idealdir.
Konuşmalı AI Sohbet Robotları
Konuşmalı sohbet robotları, bir yanıt formüle etmeden önce bir sorunun bağlamını ve amacını anlamak için makine öğrenimi ve NLP’nin gücünü birleştirir. Chatbot komut dosyaları tarafından yönlendirilirler ve doğal dil yanıtlarını kullanarak daha karmaşık sorulara kendi yanıtlarını üretirler. Bu botları ne kadar çok kullanır ve eğitirseniz, o kadar çok öğrenirler ve kullanıcı ile o kadar iyi çalışırlar.
Chatbot teknolojisinin konuşma iletişim becerileri, müşterilerin aradıklarını sunmalarını sağlar. AI özellikli sohbet robotlarının temel özellikleri:
- Konuşma botları, karmaşık konuşmaların bağlamını ve amacını anlayabilir ve daha alakalı cevaplar sağlamaya çalışabilir.
- AI botları, müşteri duygularını yakından anlamak için tahmine dayalı zeka ve duyarlılık analizi uygular.
- Makine öğrenimi botları, kullanıcı davranışından öğrenir ve daha kişiselleştirilmiş konuşmalar sağlar.
Chatbot Örnekleri
Chatbotlar, farklı iş fonksiyonları ve endüstriler arasında dağıtıldığında performansı artırmak için bir katalizör görevi görür. Müşterilerin sohbet amaçlı sohbet robotlarından en iyi şekilde nasıl yararlandığına ilişkin temel kullanım örnekleri aşağıda verilmiştir.
Müşteri Servisi
Business Insider raporları, dünya çapındaki tüketicilerin %67’sinin müşteri desteği için bir sohbet robotu kullandığını söylüyor. Müşteri hizmetleri, sohbet robotlarının büyük bir etkiye sahip olduğu temel iş işlevlerinden biridir. Yapay zeka sohbet robotları ile işletmeler, müşteri destek maliyetlerinden tasarruf edebilir ve müşteri hizmetleri deneyimini geliştiren temel üretkenlik ölçümlerini iyileştirebilir.
Satış
Potansiyel müşteri yaratma, her işletmenin en önemli işlevidir. Chatbot’larla, olası satışlarınızı önceden değerlendirebilir ve satış dönüşüm huninizi otomatikleştirebilirsiniz. Müşteri adaylarını doğrudan CRM’nize göndererek veya onlara daha fazla yardımcı olmak için satış temsilcilerine aktararak bunu yapabilirsiniz.
Pazarlama
Botlar, kullanıcı etkileşiminden öğrenebilir ve markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili bilgileri paylaşabilir. Esasen, kişiselleştirilmiş, sohbete dayalı ve ilgi çekici bir şekilde satış yapabilir ve çapraz satış yapabilir. İşletmelerin %57’si, sohbet robotlarının minimum çabayla büyük yatırım getirisi sağladığı konusunda hemfikir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?