Dizel Motorların Çalışma Prensibi

Hiç dev bir kamyonun bir tepeyi yavaşça tırmanışını hayretle izlediniz mi? Muhtemelen değil! Böyle şeyler her gün olur. Ama bir an için durun ve neler olduğunu düşünün – nasıl büyük, ağır bir yükün, yerçekiminin ezici gücüne karşı, sadece birkaç bardak kirli sıvı (diğer bir deyişle yakıt) kullanılarak sistematik olarak kaldırılıyor – ve şu konuda hemfikir olabilirsiniz. Dizel motorlar, kamyonlar, trenler, gemiler ve denizaltılar gibi en büyük makinelerimizin arkasındaki güçtür. Görünüşte, sıradan benzinli (benzinli) motorlara benzerler, ancak tamamen farklı bir şekilde çalışarak daha verimli ve daha fazla güç üretirler. Hadi daha yakından bakalım!

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Dizel Motor Nedir?

Benzinli motor gibi, dizel motor da bir tür içten yanmalı motordur. Yanma, yanma için başka bir kelimedir ve iç anlamına gelir, bu nedenle bir içten yanmalı motor, yakıtın motorun ana parçasının (silindirler) içinde yakıldığı ve gücün üretildiği yerdir.

Dizel Motorlarin Calisma Prensibi
Dizel Motorlarin Calisma Prensibi

Dizel Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?

Bu, eski moda buharlı lokomotifler tarafından kullanılanlar gibi bir dıştan yanmalı motordan çok farklıdır. Bir buhar motorunda, buhar yapmak için suyu ısıtan bir kazanın bir ucunda büyük bir ateş vardır. Buhar, uzun borulardan aşağı, kazanın karşı ucundaki bir silindire akar ve burada tekerlekleri hareket ettirmek için bir pistonu ileri geri iter. Bu, harici yanmadır, çünkü yangın silindirin dışındadır (aslında, tipik olarak 6-7 metre veya 20-30 ft uzakta). Benzinli veya dizel motorlarda yakıt, silindirlerin içinde yanar. İçten yanma, ısı nedeniyle çok daha az enerji harcar. Üretildiği yerden silindire akması gerekmez: her şey aynı yerde olur. Bu nedenle içten yanmalı motorlar, dıştan yanmalı motorlardan daha verimlidir (aynı hacimde yakıttan daha fazla enerji üretirler).

Dizel Motor ve Benzinli Motor Farkı

Benzinli motorlar ve dizel motorların her ikisi de içten yanmalı, ancak biraz farklı şekillerde çalışır. Benzinli bir motorda, yakıt ve hava küçük metal silindirlere enjekte edilir. Bir piston karışımı sıkıştırarak (sıkarak) patlayıcı hale getirir ve bujiden çıkan küçük bir elektrik kıvılcımı onu ateşler. Bu, karışımı patlatır, pistonu silindirin aşağısına iten ve ( krank mili ve dişliler aracılığıyla ) tekerlekleri döndüren güç üretir. Bu konuda daha fazla bilgi edinebilir ve araba motorları hakkındaki makalemizde nasıl çalıştığına dair basit bir animasyon izleyebilirsiniz.

Dizel motorlar benzer, ancak daha basittir. İlk olarak, silindirin içine hava girmesine izin verilir ve piston onu sıkıştırır – ama bir benzinli motordan çok daha fazla. Benzinli bir motorda, yakıt-hava karışımı, orijinal hacminin yaklaşık onda biri kadar sıkıştırılır. Ancak dizel motorda hava 14 ila 25 kez sıkıştırılır. Daha önce bir bisiklet lastiği şişirdiyseniz, kullandıkça pompanın daha da ısındığını hissedeceksiniz. Bunun nedeni, bir gazın sıkıştırılmasının ısı üretmesidir. Öyleyse, havayı normalde kapladığından 14-25 kat daha az alana zorlayarak ne kadar ısı üretildiğini hayal edin. O kadar çok ısı ki, hava gerçekten ısınır – genellikle en az 500°C (1000°F) ve bazen çok daha fazla ısınır. Hava sıkıştırıldıktan sonra, tipik olarak (modern bir motorda) silindire, biraz karmaşık bir aerosol kutusu gibi çalışan bir elektronik yakıt enjeksiyon sistemi tarafından bir yakıt sisi püskürtülür. (Enjekte edilen yakıt miktarı, sürücünün motorun ne kadar güç üretmesini istediğine bağlı olarak değişir.) Hava o kadar sıcaktır ki, bujiye ihtiyaç duymadan yakıt anında tutuşur ve patlar. Bu kontrollü patlama, pistonun silindirden geri itilmesini sağlayarak motorun monte edildiği aracı veya makineyi çalıştıran gücü üretir. Piston silindire geri döndüğünde, egzoz gazları bir egzoz valfinden dışarı itilir ve süreç kendini tekrar eder – dakikada yüzlerce veya binlerce kez!

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir