Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ-EPS) Nedir, Kimlere Nasıl Uygulanır?

Elektrofizyolojik çalışma (EP çalışması), kalbinizin elektrik sistemini değerlendirmek ve anormal kalp ritimlerini kontrol etmek için kullanılan bir testtir. Doğal elektriksel uyarılar, kalbin farklı bölümlerinin kasılmalarını koordine eder. Bu, kanın olması gerektiği gibi akmasına yardımcı olur. Kalbin bu hareketi kalp atışını veya kalp ritmini yaratır.

Bir EP çalışması sırasında doktorunuz kasıktaki (veya bazı durumlarda boyundaki) bir damara küçük, ince tel elektrotlar sokar. Daha sonra tel elektrotları damardan kalbe geçirecektir. Bunu yapmak için, floroskopi adı verilen özel bir tür X-ışını “filmi” kullanır. Kalbe girdikten sonra elektrotlar kalbin elektrik sinyallerini ölçer. Kalp dokusunu anormal kalp ritmine neden olmaya çalışmak için uyarmak için elektrotlar aracılığıyla elektrik sinyalleri de gönderilir. Bu, değerlendirilebilmesi ve nedeninin bulunabilmesi için yapılır. Bir ilacın ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmeye yardımcı olmak için de yapılabilir.

EP çalışması sırasında, kalp ritimleri uzmanları veya bir elektrofizyoloji uzmanı, her vuruş sırasında kalbin elektriksel uyarılarının yayılmasını da haritalayabilir. Bu, anormal bir kalp atışının kaynağını bulmaya yardımcı olmak için yapılabilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Neden Bir Elektrofizyolojik Çalışmaya İhtiyacım Olabilir?

Sağlık hizmeti sağlayıcınız aşağıdaki nedenlerle bir EP çalışması önerebilir:

  • Baş dönmesi, bayılma, halsizlik, çarpıntı veya diğer semptomların bir ritim probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için değerlendirmek. Bu, diğer testler net olmadığında ve doktorunuz kalp ritmi probleminiz olduğundan şiddetle şüphelendiğinde yapılabilir.
  • EP çalışmaları, anormal derecede hızlı veya yavaş kalp ritimleri ile ilgili bilgi almak için kullanılabilir.
  • Kaynak tespit edildikten sonra ablasyon yapmak amacıyla kalp ritmi probleminin kaynağını bulmak
  • Bir ritim problemini tedavi etmek için verilen ilaçların ne kadar iyi çalıştığını görmek için

Sağlık uzmanınızın bir EP çalışması önermesinin başka nedenleri olabilir.

Elektrofizyolojik Calisma Kimlere Nasil Uygulanir
Elektrofizyolojik Calisma Kimlere Nasil Uygulanir

Elektrofizyolojik Bir Çalışmanın Riskleri Nelerdir?

Bir EP çalışmasının olası riskleri şunları içerir:

  • Kateter(ler)in damara yerleştirildiği yerde kanama ve morarma
  • Kateterin yerleştirildiği damarda hasar
  • Kateter(ler)in sonunda kopan ve bir kan damarına giren kan pıhtılarının oluşumu
  • Nadiren, kateter yer(ler)inin enfeksiyonu
  • Nadiren, kalbin delinmesi (bir delik)
  • Nadiren, kalbin iletim sisteminde hasar

Bazı insanlar için, çalışma boyunca işlem masasında hareketsiz yatmak rahatsız edici veya acı verici olabilir. Özel tıbbi durumunuza bağlı olarak başka riskler olabilir. Testten önce endişelerinizi sağlık uzmanınızla tartıştığınızdan emin olun.

Elektrofizyolojik Bir Çalışma Sırasında Ne Olur?

Ayakta tedavi bazında veya hastanede kalış sürenizin bir parçası olarak bir EP çalışmanız olabilir. Test, durumunuza ve sağlık hizmeti sağlayıcınızın uygulamalarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, bir EP çalışması şu süreci takip eder:

  1. Testi engelleyebilecek herhangi bir mücevher veya diğer nesneleri çıkarmanız istenecektir.
  2. Kıyafetlerinizi çıkarıp hastane önlüğü giyeceksiniz.
  3. Testten önce mesanenizi boşaltmanız istenecektir.
  4. Kateterin yerleştirildiği bölgede (genellikle kasık bölgesinde) çok fazla saç varsa, saçlar tıraş edilebilir. Bu, iyileşmeye yardımcı olacak ve testten sonra enfeksiyon olasılığını azaltacaktır.
  5. Testten önce elinizde veya kolunuzda intravenöz (IV) bir hat açılacaktır. Bu sayede gerektiğinde ilaç ve IV sıvı verilebilir.
  6. Tıbbi ekibin bir üyesi, kalbinizin elektriksel aktivitesini kaydetmek için sizi bir elektrokardiyogram (EKG) monitörüne bağlayacak ve test sırasında cildinize yapışan küçük elektrotlar kullanarak kalbinizi izleyecektir. Ekip ayrıca yaşamsal belirtilerinizi (kalp atış hızı, kan basıncı, solunum hızı ve oksijen seviyesi) izleyecektir.
  7. Hayati belirtilerinizi ve vücudunuzdan kalbinize hareket ettirilen kateterin görüntülerini gösteren birkaç monitör ekranı olabilir.
  8. Rahatlamanıza yardımcı olmak için testten önce IV’ünüzde muhtemelen bir sakinleştirici verilecektir. Ancak, test sırasında biraz uyanık olacaksınız.
  9. Doktorunuz, test sırasında ve sonrasında aşağıdaki uzuvdaki dolaşımı kontrol etmek için IV bölgesinin altındaki nabzınızı kontrol edebilir ve işaretleyebilir.
  10. Tıbbi ekibin bir üyesi, kateter ve tellerin damara yerleştirileceği bölgede deriye lokal anestezik enjekte edecektir. Lokal anestezik enjekte edildikten sonra birkaç saniye boyunca bölgede bir miktar batma hissedebilirsiniz.
  11. Lokal anestezik etkisini gösterdiğinde, doktorunuz kan damarına bir kılıf veya introdüser yerleştirecektir. Bu, kateter(ler)in kan damarına yerleştirileceği ve kalbe ilerletileceği plastik bir tüptür. Kateterler, çevreleyen kan damarını damardan geçen ekipmanın travmasından korumak için kan damarlarında bir yol sağlayan uzun, ince içi boş tüplerdir.
  12. Kılıfın içine ve kan damarına bir veya daha fazla kateter konulacaktır. Doktor, kateterleri kan damarından kalbin sağ tarafına geçirecektir. Floroskopi (bir TV monitöründe görüntülenen özel bir röntgen türü), kateterleri kalbe ilerletmeye yardımcı olmak için kullanılır. Doktorunuz bu işlemi ekrandan izlemenize izin verebilir.
  13. Kateter(ler) doğru yere yerleştirildiğinde, doktorunuz kalbin belirli bölgelerine çok küçük elektriksel darbeler gönderecektir. Kalbinizin daha güçlü ve daha hızlı attığını hissedebilirsiniz. Bir kalp ritmi anormalliği başlarsa, sersemlik veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Aritmiyi durdurmak için ilaç verilebilir veya bir şok verilebilir. Bir şok verilmeden önce sedasyon yapılabilir.
  14. Belirli bir doku bölgesinin ritim sorununa neden olduğu tespit edilirse, doktor anormal dokuyu yok etmek için ablasyon yapabilir. Bu, ısı (radyo frekansı ablasyonu adı verilen radyo dalgaları) veya soğutma (kriyotermi veya kriyoablasyon adı verilen) ile yapılır.
  15. Bazen aritmiyi indüklemeye yardımcı olmak için adrenalin tipi ilaçlar verilir. Kalbinizin daha hızlı ve güçlü attığını hissedebilirsiniz. Biraz endişe hissedebilirsiniz.
  16. Göğüs ağrısı, boyun veya çene ağrısı, sırt ağrısı, kol ağrısı, nefes darlığı veya nefes alma zorluğu gibi herhangi bir rahatsızlık veya ağrı fark ederseniz, hemen doktora bildirin.
  17. EP çalışması tamamlandıktan sonra kateter(ler) çıkarılacaktır. Ekleme bölgesine bir pıhtı oluşması için basınç uygulanacaktır. Kanama durduktan sonra bölgeye çok sıkı bir bandaj yerleştirilir. Özellikle kasık kullanılmışsa, bölgeye ekstra basınç uygulamak için bandajın üstüne küçük bir kum torbası veya başka bir ağırlık yerleştirilebilir.
  18. Personel, kurtarma alanına götürülebilmeniz için masadan bir sedyeye kaymanıza yardımcı olacaktır. Kateter kasık içine yerleştirildiyse, bacağınızı birkaç saat bükemezsiniz. Bacağınızı düz tutmayı hatırlamanıza yardımcı olmak için, etkilenen bacağın dizi bir çarşafla kaplanabilir ve uçları, bir tür gevşek kısıtlama oluşturmak için yatağın her iki yanında şiltenin altına sıkıştırılır.
  19. Çalışmanın sonuçları ayrıca sağlık uzmanlarınızın daha fazla tedaviye ihtiyaç olup olmadığına ve hangi tedavinin en iyi olacağına karar vermesine yardımcı olabilir. Kalp pili veya implante edilebilir defibrilatöre ihtiyacınız olabilir, ilaç almanız veya değiştirmeniz, ablasyon prosedürü geçirmeniz veya başka tedaviler almanız gerekebilir.
Temmuz 14, 2022

Ablasyon Nedir?

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir