ICD (Şok Pili) Nedir, Nasıl Çalışır?

İmplante edilebilir bir kardiyoverter defibrilatör (ICD), bir kalp izleme cihazıdır. Gerektiğinde anormal kalp ritmini düzelten ve ani kalp ölümünü önleyen bir elektrik şoku sağlar.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

ICD Ne İşe Yarar?

İmplante edilebilir bir kardiyoverter defibrilatör (ICD) kalp ritmini izler ve aniden tehlikeli bir şekilde hızlanırsa ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici hale gelirse ( kalp durmasına yol açabilir ), kalbin elektrik sistemini sıfırlamak için küçük bir elektrik akımı patlaması gönderir.

Standart (transvenöz) bir ICD, yavaş bir kalbi hızlandırmaya yardımcı olmak için düzenli elektriksel uyarılar göndererek kalp pili görevi de görebilir. Kalp yetmezliği olan bazı hastalarda kalbin senkronizasyonuna yardımcı olmak için kullanılabilir.

ICD Nasıl Takılır?

Bir ICD’de köprücük kemiğinin altına, genellikle sol tarafta derinin hemen altına yerleştirilmiş bir jeneratör bulunur. Kan damarından kalbe geçen kablolara bağlanır.  Bu, hastanede, genellikle lokal anestezi altında yapılır.

ICD Nasil Calisir
ICD Nasil Calisir

İyileşme Nasıldır?

İyileşme süresi genellikle sadece birkaç gündür. İki hafta boyunca kolunuzu omuz hizasının üzerine kaldırmamanız veya altı hafta boyunca ağır ağırlık kaldırmamanız veya yorucu faaliyetlerde bulunmamanız tavsiye edilir.

Bundan sonra normal bir hayat yaşayabilmelisiniz, ancak bu, bir ICD ihtiyacına yol açan altta yatan duruma bağlı olacaktır. Genellikle, özellikle daha ince insanlarda farkedilebilecek hafif bir cilt şişmesine neden olur.

ICD Neyden Yapılmıştır?

Jeneratörün dış tabakası, karmaşık devre ve içinde yüksek kapasiteli bir pil ile titanyum ve diğer metallerden yapılmıştır. Teller, dış silikon ve poliüretan izolasyonlu iç iletkenlere sahiptir. Lead’lerin uçları genellikle platin veya benzeri bir metalle kaplanır.

Bir ICD’nin Riskleri Nelerdir?

ICD yerleştirme, ICD kanaması, ciddi enfeksiyon ve lead hareketi ve kan damarlarına, akciğerlere veya kalbe hasar dahil olmak üzere küçük bir komplikasyon riskine sahiptir. Bunlar her 100 hastadan iki ila üçünü etkiler. Uygun olmayan şok, cihazın yaşamı tehdit eden ritimler için kullanacağı aynı elektrik akımı patlamasını ilettiği, ancak kalp ritminin aslında yaşamı tehdit etmediği zamandır. Bu, cihazın kullanım ömrü boyunca her 100 kişiden yaklaşık beş kişinin başına gelir. BHF araştırmacıları bu sayıyı azaltmak için çalışıyor.

Bir Şok Nasıl Hissedilir?

Rahatsız edici veya acı verici olabilir, ancak potansiyel olarak hayat kurtarıcıdır. Hastalar genellikle kısaca bilinçsizdir, bu nedenle şokun farkında değildir.

Ne Kadar Sürecek?

Genellikle pil sekiz ila 15 yıl sürer. Pil ömrünün sonuna yaklaştığında jeneratör değiştirilebilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir