Kalbi Besleyen Damarlar ve Koroner Arter Hastalığı

Koroner arterler vücudunuzdaki ana kan damarlarıdır ve kalbinize kan sağlar. Kalbinizin atmasını ve vücudunuza kan pompalamasını mümkün kılarlar. Sağ koroner arteriniz (RCA) ve sol ana koroner arteriniz (LMCA) var. Her biri kalp kasınızın derinliklerine inen daha küçük dallar içerir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kalbi Besleyen Damarlar Nelerdir?

Koroner arterlerin ve dallarının işlevi kalbinize kan sağlamaktır. Kalp kaslarınızın kandaki oksijene ve besinlere ihtiyacı vardır, böylece kalbinizden ve vücudunuzun geri kalanından kan pompalayabilirler.

Koroner Arter Hastaligi
Koroner Arter Hastaligi

Koroner Arter Hastalığı Nedir?

Koroner arter hastalığı (CAD), genellikle plak oluşumu nedeniyle koroner arterlerinizin daralması veya tıkanmasıdır. Koroner arterleriniz kalbinize oksijen açısından zengin kan sağlar. Bu arterlerdeki plak birikimi, kalbe ne kadar kan ulaşabileceğini sınırlar.

İnşaat nedeniyle birleşen iki trafik şeridini hayal edin. Trafik akmaya devam ediyor, sadece daha yavaş. CAD ile, plak bir kan pıhtısını tetikleyene kadar hiçbir şeyin yanlış olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Kan pıhtısı, yolun ortasında beton bir bariyer gibidir. Trafik durur. Aynı şekilde kan da kalbe ulaşamaz ve bu da kalp krizine neden olur. Uzun yıllar KAH hastası olabilirsiniz ve kalp krizi geçirene kadar herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bu nedenle CAD “sessiz bir katildir”. KAH’ın diğer isimleri arasında koroner kalp hastalığı (KKH) ve iskemik kalp hastalığı bulunur. Aynı zamanda çoğu insanın “kalp hastalığı” genel terimini kullandıklarında kastettikleri de budur.

Koroner Arter Hastalığı Sebepleri?

Ateroskleroz koroner arter hastalığına neden olur. Ateroskleroz, vücudunuzdaki atardamarlarda kademeli olarak plak birikmesidir. Plak koroner arterlerinizdeki kan akışını etkilediğinde koroner arter hastalığınız olur. Plak, kolesterol, atık ürünler, kalsiyum ve fibrinden (kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir madde) oluşur. Arter duvarlarınız boyunca plak toplanmaya devam ettikçe atardamarlarınız daralır ve sertleşir.

Plak atardamarlarınızı tıkayabilir veya zarar verebilir, bu da vücudunuzun belirli bir bölümüne kan akışını sınırlayabilir veya durdurabilir. Koroner arterlerinizde plak biriktiğinde, kalp kasınız yeterince kan alamaz. Böylece kalbiniz düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijeni ve besinleri alamaz. Bu duruma miyokardiyal iskemi denir. Göğüs rahatsızlığına (anjina) yol açar ve sizi kalp krizi riskine sokar. Koroner arterlerinde plak birikimi olan kişilerde genellikle vücutlarının başka yerlerinde de plak oluşur. Bu, karotis arter hastalığı ve periferik arter hastalığı gibi durumlara yol açabilir.

Koroner Arter Hastalığı Tedavisi

KAH tedavisi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, risk faktörü yönetimi ve ilaçları içerir. Bazı insanlar da bir prosedür veya ameliyattan yararlanabilir. Sağlık uzmanınız sizinle sizin için en iyi tedavi planı hakkında konuşacaktır. CAD’den kaynaklanan ciddi komplikasyon riskinizi azaltabilmeniz için tedavi planınızı takip etmeniz önemlidir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri CAD yönetiminde büyük rol oynar. Bu tür değişiklikler şunları içerir:

  • Sigara içmeyin veya herhangi bir tütün ürünü kullanmayın.
  • Sodyum, doymuş yağ, trans yağ ve şeker oranı düşük, kalp sağlığına uygun bir diyet yapın. Akdeniz diyetinin kalp krizi veya felç riskinizi azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Egzersiz: Haftada beş gün 30 dakika yürüyüş yapmayı hedefleyin veya hoşunuza giden aktiviteler bulun.

Alkolü Sınırlayın

Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan önce sağlayıcınızla konuştuğunuzdan emin olun. Sağlayıcınız, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış yaşam tarzı değişiklikleri konusunda da rehberlik sunabilir. Sağlayıcınız, sağlıklı beslenme planlarını ve sigarayı bırakma seçeneklerini tartışmak için bir diyetisyenle görüşmenizi önerebilir.

Risk Faktörü Yönetimi

KAH için risk faktörlerinizi yönetmek, hastalığınızın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Aşağıdaki koşulları yönetmek için sağlayıcınızla birlikte çalışın:

  • Diyabet.
  • Yüksek kan basıncı.
  • Yüksek kolestorol.
  • Yüksek trigliseritler (hipertrigliseridemi).
  • Aşırı kilo/obezite.

İlaçlar

İlaçlar, risk faktörlerinizi yönetmenize ve koroner arter hastalığının semptomlarını tedavi etmenize yardımcı olabilir. Sağlayıcınız aşağıda listelenen ilaçlardan bir veya daha fazlasını reçete edebilir.

  • Kan basıncınızı düşürmek için ilaçlar.
  • Kolesterolünüzü düşürmek için ilaçlar.
  • Stabil angina yönetmek için ilaçlar. Bunlar nitrogliserin ve ranolazin içerir.
  • Kan pıhtılaşması riskinizi azaltan ilaçlar.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir