Kumpas Nedir Nasıl Kullanılır?

Kumpas; dış çap, iç çap, uzunluk, derinlik ve kalınlık ölçülmesi için kullanılan, inç ve milimetrik ölçümleri yapan hassas ölçü aletine denir. Özellikle yüzlerce parçası bulunan seri imalat tesislerinde pratik ölçü aletidir. Hobicilerin sıklıkla kullandığı cihazdır. Ölçünün okunması noktasında dijital ve analog olmak üzere iki türde üretilmektedir.

Kumpas kullanımına kalite açısından bakılırsa; sanayideki üretimlerde teknik resimdeki ya da tasarımdaki ölçülere ve toleranslara bağlı kalarak minimum maliyet ile üretimi gerçekleştirme istenir. Bu sebeple ürünlerin ölçümünün yapılması önemli konular arasında yer almaktadır. Üretimlerin daha iyi hale gelmesi, verimliliğin yükselmesi ve hataların bulunması için sıklıkla ölçümler yapılmaktadır. Kumpaslar da, sanayide hassas ölçüm yapılmasına sağlayan cihazlar arasında yer almaktadır. Pek çok hassasiyette modeli, ihtiyaçlara göre bulunur. Üretim hassasiyetine göre birini seçebilirsiniz.

Kumpas Nedir
Kumpas Nedir

Kumpas Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

  • Kumpas kullanmadan önce mutlaka temizlenmesi gerekir. Talaş artıkları ya da bulaşan kirler ölçümü olumsuz yönde etkiler. Özellikle alkollü bezle temizlenmesi tavsiye edilir.
  • Kumpası açıp kapatırken küçük takılmalar yaşanırsa, muhtemelen açık kısımlarına toz kaçmış olabilir. Bu durumlarda sakın yağlamayın. Temizlik yapılması ya da bir kalibrasyon merkezine uğramanız gerekebilir.
  • Dijital kumpaslar ile ölçüm yapılmadan önce mutlaka sıfırlanması gerekir.
  • Kumpaslar kutularında muhafaza edilmesi gerekir. Hassas ölçüm yapan hassas cihazlar olması nedeniyle, düşme ya da çarpmalarda zedelenebilmektedir ve kalibrasyonu bozulabilir.
  • Yamulan ya da eğilen kısım olursa eğeleyerek ya da zımparalayarak düzeltmeye çalışmayınız. Bu kumpasa ya da hassasiyetine zarar verebilir.
  • Kumpasın çeneleri kapatılarak, ışığa tutulup, bakıldığında herhangi ışık sızıntısı yoksa kalibrasyonunda muhtemelen bir sorun yoktur.
  • Analog kumpaslar ile ölçüm yapılırken, çizgilere dik şekilde bakılmaması gerekir. Parça ve kumpas biraz yatırılmalı ve öyle okuma yapılması gerekir. Bu sayede çizgiler daha net görülecektir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir