Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik anlamına gelen LEED Sertifikası, binaları ve inşaat projelerini çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara ulaşma çabaları için ödüllendiren uluslararası kabul görmüş bir yeşil bina derecelendirme sistemidir. Bu sertifika, bina sahiplerine, işletmecilerine ve bina sakinlerine somut teşvikler sunmaktadır. LEED Sertifikası alarak binalar çevresel ve sosyal sorumluluklarını dünyanın geri kalanına sunarlar.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
LEED Sertifikası Nedir?
LEED Sertifikası Platin, Altın, Gümüş ve Sertifikalı olmak üzere dört sertifika seviyesinden oluşur. Sertifika seviyeleri, binanın veya inşaat projesinin çevresel sürdürülebilirliğe, enerji verimliliğine ve genel karbon ayak izinin azaltılmasına nasıl yaklaştığına bağlıdır. Belirli bir sertifika seviyesini elde etmek için, bina veya projenin LEED Sertifikasyon programını denetleyen ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından belirlenen kategorilere göre puan kazanması gerekir.
LEED Sertifikasyon kategorileri arasında Su Verimliliği, Enerji ve Atmosfer, Sürdürülebilir Alanlar, İç Mekan Çevre Kalitesi, Malzemeler ve Kaynaklar ve İnovasyon yer almaktadır. Her kategori, çeşitli çevre dostu bina uygulamaları yoluyla elde edilebilecek belirli miktarda puan değerindedir. Bir bina veya inşaat projesi ne kadar çok puan kazanırsa, o kadar yüksek LEED Sertifikası seviyesine ulaşabilir.
LEED Sertifikası Nasıl Alınır?
LEED Sertifikası alma sürecini başlatmak için, bina sahipleri veya proje operatörleri binalarını veya projelerini USGBC’ye kaydettirmelidir. Kayıt olduktan sonra, bir sonraki adım sertifikasyon için tüm ön koşulları yerine getirmek ve gerekli tüm belgeleri ve ücretleri sunmaktır. Gerekli ön koşulların karşılanmasının ardından proje, LEED kriter standartlarına uygunluğun sağlanması için kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulur.
LEED Sertifikası almak için LEED Akreditasyonuna sahip bir LEED Akredite Uzmanı veya Kayıtlı Mimar ile çalışılması tavsiye edilir. Bu profesyoneller, sertifikasyon süreci boyunca bina veya proje sahibine rehberlik edebilir ve çevre dostu bina uygulamaları konusunda eğitimlidir. Ayrıca, maksimum sayıda sertifika puanı kazandırabilecek çevresel açıdan sürdürülebilir tasarım ve inşaat çabalarının belirlenmesine ve uygulanmasına yardımcı olabilirler.
LEED Sertifikasyonu sadece çevre için değil, aynı zamanda bina sahibi, işletmecisi ve bina sakinleri için de çeşitli faydalar sunmaktadır. Birincisi, mülk değerlerini artırırken işletme ve bakım maliyetlerini azaltmaya yardımcı olur. LEED sertifikalı binalar daha düşük elektrik faturalarına, daha yüksek kiracı talebine ve daha hızlı kiralama oranlarına sahiptir. Bu binalar ayrıca hastalık nedeniyle işe devamsızlığı azaltan ve bina sakinlerinin üretkenliğini artıran daha sağlıklı iç ortamlar sunar. Ayrıca LEED Sertifikası, çevresel ve sosyal sorumluluğun dünya çapında tanınan bir sembolüdür. Bina veya proje sahibinin enerji tüketimini azaltmaya, kaynakları korumaya ve çevre bilincini teşvik etmeye çalıştığını gösterir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?