Polyester, 1942’de İngiliz kimyagerler tarafından icat edildi ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne götürüldü. Dayanıklı ve üretimi nispeten ucuz olduğu için polyestere olan talep artmaya devam etti. Bu kumaş, 1970’lere kadar takım elbise ve diğer giysiler için ucuz bir malzeme olarak istikrarlı bir büyümeye tanık oldu. Günümüzde polyester kumaş, polyester mikrofiber gibi lüks ipliklerin ortaya çıkmasıyla piyasada popülerlik kazanmıştır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Polyester Nedir?
Kısacası, polyester plastiktir. Polyester kumaş, polyester elyaflardan yapılmış ipliklerle dokunan sentetik bir kumaştır. Polyester lifler, kömür, petrol, hava ve su arasındaki kimyasal reaksiyonun ürünüdür. Polyester sadece yenilenemeyen kaynaklardan elde edilmekle kalmaz, aynı zamanda fosil yakıtlardan ekstraksiyon işlemi yüksek karbon ayak izi ve önemli yan ürünler sağlar. Ürün ömrünün sonuna ulaştığında, polyester kumaşın parçalanması on yıllar alır.
Polyamin Kullanım Alanları
Spor Giyim
Dayanıklılık ve nem direnci özellikleri sayesinde polyester, aktif giysiler için yaygın bir malzemedir. Yüksek mukavemetli polyester iplikler, sporcular tarafından yapılan birçok güçlü ve tekrarlayan hareketlere dayanabilir. Bu kumaş türü aşınmaya karşı mükemmel direnç sunar ve tekrar tekrar giydirme ve yıkamaya devam eder. Tozluklar, atletler, gömlekler vb. gibi bazı spor giysiler polyester kumaştan yapılmıştır.
Rahat ve Şık Giysiler
Polyester genellikle her türlü giysi için tek başına ve karışımlarda kullanılır. Günlük kıyafetlerden şık kıyafetlere kadar her türlü kıyafette bulunabilir. Bazı popüler karışımlar, tişörtler için polyester ve pamuktan ve takım elbiseler için polyester/yün karışımlarından oluşur. Ayrıca polyester, her iki karışıma da bakımı kolay özelliklere büyük katkı sağlarken, pamuk ve yün taşıma konforu sağlar. Polyester ipliğin başka bir kullanımı da bazı giysiler için uygulanmaktadır. Dış tekstil ile birlikte kullanılan içi boş polyester ipliklere sahip, ağırlıksız ve modaya uygun bir tasarım sağlayan bir ceket olabilir.
Polyester Kumaş Nedir?
Polyester, yağdan elde edilen sentetik bir kumaştır. Dünyanın en popüler kumaşlarından biri olan polyester, başta giysi imalatı olmak üzere çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir. Bazı uygulamalarda bu kumaş, giyim ürünlerinin tek bileşeni olabilir; ancak, genellikle pamuk veya diğer doğal iplikler gibi diğer malzemelerle karıştırılır.
Giysi imalatında polyester kumaş kullanılması üretim maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olurken aynı zamanda rahatlıklarını da azaltır. Pamukla karıştırıldıktan sonra bu malzeme çekme ve dayanıklılığı artırır. Ayrıca, polyester dış ortamlara karşı oldukça dirençlidir, bu nedenle özellikle dış ortamlarda uzun süreli kullanım için mükemmeldir.
Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?
Polyester kumaş son derece dayanıklıdır. Hidrofobik (suya dayanıklı) olduğu için polyester kumaş da çabuk kurur. Ayrıca kırışmaya karşı dayanıklıdır ve esnemez veya büzülmez. Polyester kumaş, dış mekan ve spor kıyafetleri ve malzemeleri için neredeyse ideal bir seçimdir. Bununla birlikte, polyester suya dayanıklı olduğundan, doğal elyaf kumaşlardan çok daha kolay bakteri üretir. Bu, polyester giysilerin yıkandıktan sonra çok çabuk kokmasına neden olabilir. Ayrıca, yıkama döngülerinin polyesterin kokuya neden olan bakterileri her zaman temizlemediği bulunmuştur.
Bu da polyester çamaşırlarımızı daha fazla yıkamamıza neden olabilir. Ancak çamaşır yıkama gününü atlamak için oldukça iyi bir bahane: plastik mikrofiberler. Plastik mikro elyaflar yıkama sırasında sentetik (polyester, naylon, akrilik) giysilerimizden kurtulur. Daha sonra, bu küçük plastik parçalar, lağım suyundan okyanuslara akar. Veya kanalizasyon atıkları, “çamur” gübresi olarak bilinen şeyde tarımsal ürünlere yayılır. Giysi başına, yıkama başına 19.000 mikrofiber oranında, bunlar her yıl çamaşırlardan okyanusa yarım milyon ton plastik giriyor. Ağırlık olarak, bu 50 milyardan fazla plastik şişeye eşittir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?