Segregasyon, Fransızca “segregation” kelimesinden dilimize geçmiştir ve ayrışma anlamına gelir. Betonda segregasyon ise; çimento, su, kum ve agrega gibi beton bileşenlerin çeşitli sebeplerden ötürü birbirinden ayrışması sonucu betonun heterojen hal alma durumudur. Beton karışımının homojen yapıya sahip olması esas olmaktadır. Bu homojen yapının kalıba yerleşimi sonrası da aynı özellikleri koruması istenmektedir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Segregasyonun Zararları
Segregasyona uğrayan beton elemanları dayanım kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan segregasyon, beton dayanımlarını olumsuz bir yönde etkilemesi sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir kusurdur. Segregasyon durumlarına giderilebilecek boyutlarda olduğu ve dayanımları etkilemeyeceği düşünülüyorsa çeşitli yöntemler ile tamiri yapılabilmektedir; ancak dayanımı önemli boyutlarda etkileyeceğine karar verilirse söz konusu betonun kırılarak tekrardan dökülmesi doğru bir yöntem olacaktır.
Segregasyon Tamiri Nasıl Yapılır?
İlk önce segregasyon seviyesinin uzman kişiler tarafından incelenmesi ve uygulanacak yönteme yine uzman kişiler tarafından karar verilmesi gerektiğini hatırlatmak gerekir. Ancak konuya ilişkin kabaca fikir vermek gerekirse; segregasyon miktarına bağlı olarak kimyasal tamir harçlarıyla yapı elemanının tamiri ya da ileri seviye segregasyonlarda yapı elemanlarının yıkılarak tekrar imal edilmesi gerektiğini bilmek gerekmektedir. Örnekler ile bilgi verecek olursak, kolon dibinde meydana gelen bir segregasyon durumlarında agregalar elle tutulup çekildiği zaman ya da çekiç ile basit bir kaç vuruşta yerlerinden kopup düştükleri gözlemlendiği durumlarda ciddiyet arz eder. Diğer taraftan segregasyon nedeni ile demir donatılar dışarıdan gözükecek seviyeye geldiyse yani paspayı ortadan kalkarsa yine ciddi bir problem ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman kişiler tarafından yardım alınarak karar verilmesi ve segregasyona muhakkak müdahale edilmesi gerekir. Şayet müdahale edilmeyerek inşaat tamamlanırsa böylesi bir durumda yıkılması gerekebilecek bir yapı elemanını sadece tamir harçları ile onarmaya çalışmaktan başka yapılacak bir şey kalmaz.
Ülkemizde maalesef ki işinde ehil olmayan binlerce segregasyon üzerini sıva ile kapatılarak durumun gizlenmeye çalışıldığına sıkça rastlanmaktadır. Bu durumda söz konusu yapı elemanı sadece yetersiz dayanımlara sahip olmakla kalmayıp diğer taraftan paspayı bulunmadığı için donatı korozyonuna doğru yol alacaktır. Tamir durumlarına karar verildiği zaman basınç ve eğilme değerleri yüksek kimyasal harçlardan faydalanılabilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?