Sızdırmazlık

Sızdırmazlık temel anlamda herhangi ortak sınıra sahip birden fazla çeşitli ortam arası akışkanların akışını kontrol edilmesi şeklinde tanımlanan bir kavramdır. Bu yazıda sızdırmazlık hakkındaki detaylı bilgilerle hemen hemen her şeyden haberdar olacaksınız.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Sızdırmazlık Nedir?

Herhangi iki farklı ortam arasındaki maddeleri karıştırmayan, birbirinin ortamlarına sızmasına olanak tanımayan olup bir sızdırmazlık elemanı ile ortamlar arası gaz yahut sıvının geçişini önlemek adına koyulan yassı parçadır. Sıkıştırılarak konulduğundan herhangi bir sızdırmaya yol açmaz ve güvenlikli bir sistemdir.

Fakat her ne kadar küçük ve güvenlikli olursa olsun kimya kanunları gereği maddenin akışını hiçbir zaman %100 engeller diye bir kaideye varılamaz. Bu şekilde düşünmek yerine maddeler arası akışın makul seviyede engellenmesi şeklinde düşünülürse daha işlevsel bir kavram haline gelir.

Sızdırmazlık Nasıl Sağlanır?

İki ortam arasındaki fonksiyonel boşluk için bir sınır koymak, temel anlamda sızdırmazlık yöntemlerinden biri olarak gösterilebilir. Oldukça dikkat gerektiren ve hassas bir işlemdir. Maliyeti yüksek bir yöntem olmasının yanı sıra ayrı ayrı parçalardan oluşan bir sızdırmazlık yöntemi de vardır. Bu işlem sızdırmazlık elemanı dediğimiz takviye malzemelerden oluşur.

Sızdırmazlık Elemanları Nelerdir?

Genel olarak sızdırmazlık yöntemleri arasında sıkça tercih edilenlerden biri olan yöntemde, iki farklı ortamın arasındaki madde geçişini engellemek, minimuma indirmek amacıyla kullanılan malzemelere denir. Temaslı, dinamik ve temassız olarak sınıflandırılan malzemelerin bütünüdür. Temaslı olanlar statik diye alt alanlara ayrılırken, dinamik olanlar dönme hareketi ve lineer hareketi olarak ayrılmaktadır.

Örneğin macunlar birer statik sızdırmazlık elemanıyken kepçeler dinamik kısmından dönme hareketli olanlara girer. Labirent ise temassız sızdırmazlık elemanları arasında yer almaktadır. Tüm bu elemanlar farklı işlev ve şekillerde sızdırmazlık işleminde kullanılır.

Sızdırmazlık Testi Nasıl Yapılır?

Temel anlamda medikal alanda kullanılan ürünler, pnömatik sistemler ve boru hatları için gerekli olup hizmet verilebilirlik testi olarak da tanımlanabilen bu testte amaç elde olan ürünün doğru üretim ve kullanım aşamalarına sahip olup olmadığını ölçmektir. Hava sızdırmazlık testleri, su sızdırmazlık testleri, akustik sızdırmazlık tank testi gibi çeşitleri vardır.

Yapılış esnasında bir fandan yardım alınılan bu testlerde ürünün içine basınç uygulanır ardından hava emilerek dışa gönderilir. Su testinde de bu debili bir suya bırakılarak yapılır. Bir miktar beklendikten sonra tekrarlanır ve sorun çözülür.

Sızdırmazlık, hidrolik ürünlerine ulaşmak için hemen tıklayın! https://www.gdchidrolik.com/

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir