Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Çok az özel durum dışında, elektrik enerjisi üretilir, iletilir, dağıtılır ve alternatif akım (AC) olarak kullanılır. Bununla birlikte, alternatif akımın birkaç belirgin dezavantajı vardır. Bunlardan biri de aktif güç ile birlikte verilmesi gereken kompanzasyon gerekliliğidir. Reaktif güç önde veya geride olabilir. Tüketilen veya iletilen enerjiye katkı sağlayan aktif güç iken, reaktif güç enerjiye katkı sağlamaz. Reaktif güç, “toplam güç”ün doğal bir parçasıdır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar?

Reaktif güç, sistemin hemen hemen her bileşeninde, üretim, iletim ve dağıtımda ve nihayetinde yükler tarafından üretilir veya tüketilir. AC sistemindeki bir devrenin dalının empedansı, direnç ve reaktans olmak üzere iki bileşenden oluşur.

Reaktans, devredeki reaktif güce katkıda bulunan endüktif veya kapasitif olabilir. Yüklerin çoğu endüktiftir ve gecikmeli reaktif güçle beslenmelidir. Bu reaktif gücü dağıtım sistemindeki yüke daha yakın sağlamak ekonomiktir. Güç sistemlerinde reaktif güç kompanzasyonu şönt veya seri olabilir.

Çoğu yük endüktif olduğundan ve gecikmeli reaktif güç tükettiğinden, gereken kompanzasyon genellikle önde gelen reaktif güç tarafından sağlanır. Reaktif gücün şönt kompanzasyonu, yük seviyesinde, trafo seviyesinde veya iletim seviyesinde kullanılabilir. Çoğu durumda kompanzasyon kapasitif olmasına rağmen, kapasitif (öncü) veya endüktif (gecikmeli) reaktif güç olabilir. Önde gelen reaktif güç kompanzasyonunun en yaygın şekli, hatta şönt kapasitörler bağlamaktır.

Kompanzasyon Ne Ise Yarar
Kompanzasyon Ne Ise Yarar

Kompanzasyon Nerelerde Kullanılır?

Voltaj Regülasyonu

Trafo merkezlerine şönt kondansatörlerin takılmasının temel nedeni gerilimi istenilen seviyelerde kontrol etmektir. Yük, gece yarısından sabahın erken saatlerine kadar çok düşük yük ve akşam 16:00 ile 19:00 arasında en yüksek değerler olmak üzere gün içinde değişir. Yük eğrisinin şekli de hafta içi yükün genellikle düşük olduğu hafta içi hafta sonu arasında değişir.

Yük değiştikçe, trafo merkezi barasındaki ve yük barasındaki voltaj değişir. Yük güç faktörü her zaman gecikmeli olduğundan, trafo merkezindeki şönt bağlı bir kapasitör bankası, yük yüksek olduğunda voltajı yükseltebilir. Şönt kapasitör bankları, sabit kapasitör bankı kalıcı olarak bağlanabilir veya gerektiğinde anahtarlanabilir. Anahtarlama, yük değişimi öngörülebilirse zamana dayalı olabilir veya voltaj, güç faktörü veya hat akımına dayalı olabilir.

Güç Kayıplarını Azaltmak

Veriyoluna bağlı şönt kapasitör bankası ile yük gecikmeli güç faktörünün telafi edilmesi, güç faktörünü iyileştirir ve iletim hatları, transformatörler, jeneratörler vb. üzerinden akım akışını azaltır. Bu, bu ekipmandaki güç kayıplarını azaltacaktır.

Artan Ekipman Kullanımı

Kondansatör bankları ile şönt kompanzasyonu hatların, transformatörlerin ve jeneratörlerin kVA yükünü azaltır, bu da kompanzasyon ile ekipmanı aşırı yüklemeden daha fazla güç sağlamak için kullanılabilecekleri anlamına gelir. Bir güç sisteminde reaktif güç kompanzasyonu iki tiptedir – şönt ve seri. Şönt kompanzasyonu yükün yanına, bir dağıtım trafo merkezine, dağıtım besleyicisi boyunca veya bir iletim trafo merkezine kurulabilir.

Her uygulamanın farklı amaçları vardır. Şönt reaktif kompanzasyon endüktif veya kapasitif olabilir. Yük seviyesinde, dağıtım trafo merkezinde ve dağıtım besleyicisi boyunca kompanzasyon genellikle kapasitiftir. Bir iletim trafo merkezinde hem endüktif hem de kapasitif reaktif kompanzasyon kurulur.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir