Lojistik Nedir?

Lojistik son zamanlarda haberlerde çokça yer aldı ve bir süre daha olmaya devam edecek. 2021 yılının Mart ayında, bir gemi Süveyş Kanalı’ndan geçişi engellediğinde Lojistik hakkında bir şeyler duyduk . 2021’in ikinci yarısında, dünyanın dört bir yanındaki limanlarda denizaşırı nakliye için muazzam kütük sıkışması olduğunu duyduk. Artık herkes, lojistiğin ekonomilerimiz ve yaşamlarımız için inanılmaz önemini anlamalıdır. Ancak bu yıkıcı olaylar bir yana, herkes bunun gerçekte ne olduğunu gerçekten anlıyor mu? Hadi keşfedelim. Lojistik tam olarak nedir?

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Lojistik Tanımı

Yapılacak ilk ayrım, Lojistik yönetiminin Navlun yönetiminden farklı olmasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, Lojistik yönetimi, Navlun yönetimini içeren geniş bir kapsamı olan çok daha kapsamlı ve kapsayıcı bir terimdir.

Kaynakların nasıl elde edildiğini, depolandığını ve nihai varış noktalarına nasıl taşındığını yönetmeye yönelik genel süreç olarak tanımlanır. Karmaşık bir operasyonun ayrıntılı organizasyonu ve uygulanması ve tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliğinin, malların verimli, etkili ileri ve geri akışını ve depolanmasını planlayan, uygulayan ve kontrol eden bir parçası olarak adlandırıyor.

Bu tanımlardan açıkça görülmektedir ki, Lojistik sadece navlun yönetimini aşmakla kalmaz, aynı zamanda sadece mal taşıma kavramının da ötesine geçer. Herhangi bir kaynağın (sadece malzemelerin değil) koordineli planlaması, organizasyonu, yönetimi ve dağıtımı Lojistik olarak kabul edilir.

Lojistik Tanimi
Lojistik Tanimi

Lojistiğin Önemi ve Etkisi

Bu işlevin önemini daha önce anlamadıysanız, örneklerimiz kesinlikle şimdi bu önemi vurgulamalıdır. Hemen hemen her şirketin ekonomileri ve buna bağlı olarak kişisel ve profesyonel yaşamlarımız, kamyon taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve nakliye olmadan tamamen durma noktasına gelirdi.

2021’de, tüm yıl boyunca lojistik ve nakliye gecikmelerinden kaynaklanan aksamaların boyutunu gördük. Süveyş Kanalı’nın başlarında geminin tıkanması, malların teslimatında yaygın gecikmelere neden oldu. Yıl ilerledikçe, dünyanın dört bir yanındaki limanlarda konteyner gemisi boşaltma kısıtlamaları, tüm endüstrilerdeki mal tedarikinde hasara yol açtı. Ve gemiler boşaltılırken bile, kamyon şoförü ve kamyon ekipmanı sıkıntısı, malların nihai varış noktalarına hareketini etkiledi.

Lojistik Yönetiminin Yeterliliğinin Sağlanması ve Risk Azaltımı

Önemi göz önüne alındığında, her şirketin kapsamlı ve kapsamlı bir Lojistik stratejisine ve risk azaltma planına sahip olması gerektiği açıktır. Bu planlar olmadan şirketler her gün mallarını ve hizmetlerini nasıl taşıyacaklarını bulmak için çabalıyorlar.

Malların arzını ve akışını kısıtlayan altyapı ve kapasite darboğazlarındaki kısıtlamalar ile birçok şirketin temel stratejilerini ve taktik operasyonlarını yeniden düşündüklerini görüyoruz. Örneğin şirketler daha çok hava kargo taşımacılığını kullandılar. Ek olarak, daha büyük şirketler kendi konteyner gemilerini kiraladılar ve bu gemileri malların zamanında boşaltılmasını destekleyebilecek kapasiteye sahip limanlara yönlendirdiler. Ve Amazon gibi bazı şirketler, tüm lojistik altyapısını kendi operasyonlarına dikey olarak entegre etmeye çalıştı.

Tecrübeli liderler, aynı zamanda arz sıkıntısı da, tüm bu işleri yapmak için yüksek talep görüyor. En iyi ürünlere, en iyi pazarlamaya ve en iyi markaya sahip olabilirsiniz, ancak mallarınızı pazara taşıyamıyorsanız geri kalanının bir önemi yoktur. Tecrübeli liderlik, herhangi bir lojistik stratejinin ve kullanıma hazır günlük taktik yönetimin işe yaramasının bel kemiğidir.

Lojistik operasyonlar çalışmadığında her şeyin durduğu göz önüne alındığında, şirketlerin strateji, kaynaklar, süreçler, sistemler, altyapı ve tedarikçi ortaklıklarına gereken yatırımları yapmaları gerekecektir. Bu yatırımları yapamayan herhangi bir şirket, eninde sonunda işsiz kalana kadar yaşadıkları sorunları sürdürmeye devam edecektir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir