Deterjan sadece tek bir kimyasal bileşik içermez; bunlar, her biri belirli bir amaca hizmet eden bileşenlerin karmaşık karışımlarıdır. Bulaşık ve çamaşır deterjanlarındaki tam içerik maddeleri farklılık gösterse de, tüm deterjanların bileşenleri ortak işlevleri paylaşır. Bazı bileşenler aktif olarak temizlerken, diğerleri temizleme etkisini arttırmak için lekeleri çıkarır veya yıkama suyunu arıtır. Çeşitli bileşenlerin işlev gördüğü kesin mekanizmaları anlamak, derinlemesine kimya ve biyoloji bilgisi gerektirir. Bununla birlikte, bileşenlerin rollerini anlamak, yalnızca öğrenmeye istekli olmayı gerektirir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Yüzey Aktif Maddeler
Yüzey aktif maddeler kimyasal olarak sabunlara benzer, birincil fark deterjanların sentetik olarak üretilmesi, sabunların ise doğal ürünlerden, özellikle katı ve sıvı yağların sabunlaştırılmasından hazırlanmasıdır. Bu nedenle, yüzey aktif maddeler deterjanlarda birincil temizlik maddesini temsil eder. Kimyacılar, üç kategoriden birine giren binden fazla farklı yüzey aktif madde geliştirdiler: negatif yüklü anyonik, pozitif yüklü katyonik ve yüksüz noniyonik. Çamaşır deterjanları tipik olarak sodyum lauril sülfat veya SLS gibi anyonik yüzey aktif maddeler içerir. Katyonik ve iyonik olmayan yüzey aktif maddeler en yaygın olarak sırasıyla şampuanlarda ve bulaşık deterjanlarında kullanılır.
Ağartma Maddeleri
“Klorsuz” veya “renk açısından güvenli” ağartıcı içeren deterjanlar muhtemelen sodyum perkarbonat veya sodyum perborat içerir. Ilık suda, bu bileşikler hafif bir ağartma maddesi olan hidrojen peroksiti serbest bırakmak için ayrışır. Hidrojen peroksit, klorlu ağartıcıda bulunan sodyum hipokloritten farklı olarak, boyalı kumaştan rengi çıkarmak için yeterli oksitleme yeteneği sergilemez.
Enzimler
Giysilerdeki ve bulaşıklardaki lekelerin çoğu suda çok düşük çözünürlük sergiler. Çeşitli kimyasal bileşikleri parçalayan proteinler olan enzimler, yağlar, yağlar ve nişastalar gibi çözünmeyen bileşikleri suda çözünür türlere dönüştürerek temizleme işlemini büyük ölçüde kolaylaştırır. Deterjanlardaki enzimler, adlarına eklenen “-ase” ekiyle kolayca tanınır. Adlarının öneki genellikle bozdukları bileşik türlerinin bir göstergesidir. Örneğin lipazlar, yağlar, gresler ve yağlar dahil olmak üzere lipidleri parçalar. Proteazlar, kan gibi protein bazlı lekeleri parçalar. Amilazlar nişastaları parçalar. Tüm deterjanlar enzim içermez ve yapanlar bir ila dört farklı enzim içerebilir.
Dolgu Maddeleri
Dolgu maddeleri, adından da anlaşılacağı gibi, deterjan ürününe basitçe yığın ekler. Toz deterjan durumunda, en yaygın dolgu maddesi sodyum sülfat iken, sıvı deterjanlar tipik olarak su veya alkol içerir. “2X”, “3X” ve “HE” deterjanların yaygınlaşması, büyük ölçüde, çevreci grupların ve perakendecilerin deterjan üreticileri üzerindeki fazla ambalajı azaltma baskısından kaynaklandı.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?