Dijitalleşme İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

İnşaat sektöründe dijitalleşme çok yönlüdür: dijital araçları, süreç otomasyonunu ve dijital proje iletişimini içerir. Dijitalleşme dalgası sayesinde, inşaat süreçlerinden gelen muazzam hacimlerdeki veriler de artık bulut bilişim aracılığıyla verimli bir şekilde organize ediliyor ve yapılandırılıyor.

Ancak bu gelişmeler sadece dijital verilerin toplanması, sağlanması ve işlenmesiyle ilgili değil. Örneğin sosyal ağlar, tüm sanayi sektörleri artık faaliyetlerini şeffaf ve dijital olarak ilettikleri için eşit derecede merkezi bir rol oynamaktadır. Böylece inşaat sektörünün dijitalleşmesi, planlama ve uygulamadan dokümantasyon ve iletişime kadar internet üzerindeki evrensel süreçleri tanımlamaktadır. Günümüzde zaman ve mekândan bağımsız iletişim kanalları ve dijital altyapılar inşaat sektöründe de vazgeçilmezdir. Bununla birlikte, inşaat sektöründeki dijitalleşme projeleri, umut verici fırsatların yanı sıra zorluklar da barındırmaktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Dijital Dönüşümün Fırsatları ve Zorlukları

İnşaat Sektöründe Dijitalleşmenin Avantajları

  • İnşaatta daha verimli, daha basit süreçler: Yeni süreç yapıları sayesinde planlama ve inşaat projeleri daha şeffaf, daha güvenilir ve hataya daha az meyilli hale getirilebilir. Bu amaçla gerçek bir binanın dijital ikizini oluşturan yazılımlar kullanılmaktadır. Paydaşlar, verileri kaydetmek ve yönetmek ve bina değişikliklerini gerçek zamanlı olarak görmek için bu modelleri kullanır.
  • Binaların çevresel performansını iyileştirir: Dijital modeller çevresel ayak izlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Tasarımlar dijital olarak hızla hesaplanır ve bina gereksinimlerine bağlı olarak aynı hızla ayarlanır.
  • Otomatikleştirilmiş süreçler sayesinde daha hızlı iş akışları: Bulut çözümleri yalnızca kağıt tasarrufu sağlamakla kalmaz. Bakım süreçleri için hatırlatıcılar gibi küçük görevleri üstlenebildikleri için inşaat projelerinde çevik ve verimli işbirliği için uygundurlar.

İnşaat Sektöründe Dijitalleşmenin Temel Zorlukları

  • Çalışanlar arasında uzmanlık oluşturmak: Dijital çözümleri düzgün bir şekilde uygulayabilmek için temel bilgilere ve yeterli sayıda şirket içi uzmana ihtiyaç vardır.
  • Analog ve dijital dünyaları birbirine bağlamak: Sektörler şimdiye kadar analog ile karakterize edildi. Günümüzde bu durum, ağ oluşturma ve dijitalleştirme stratejilerinin karmaşık görevler haline gelmesine yol açıyor.
  • Dijitalleşmeye yatırım yapın: Dijital uygulamalar için, krizle boğuşan inşaat sektörünün dönüşümü yönetecek finansal kaynaklara ve uygulama için zamana ihtiyacı var.

Bu pratikte ne anlama geliyor? Dijital teknolojilerin kullanımı orta ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlamalı, müşteri memnuniyetini sürdürülebilir bir şekilde artırmalı ve üretimi verimli bir şekilde etkilemelidir. İnşaat sektörünün dijitalleşmeyi ilerletmeye devam etmesi ancak bu şekilde mantıklı olacaktır.

Dijitallesme İnsaat Sektorunu Nasil Etkiliyor
Dijitallesme İnsaat Sektorunu Nasil Etkiliyor

İnşaat Sektöründe Dijitalleşmenin Mevcut Durumu Nedir?

Otomotiv endüstrisi veya makine ve tesis mühendisliği gibi diğer sektörler, inşaat sektöründeki dijitalleşmenin çok ilerisinde: Alman inşaat sektörünün karşılaştığı zorluklara ilişkin araştırma, pandemiden beklenen dijitalleşme artışının gerçekleşmediğini gösterdi.

İnşaat sektöründe dijitalleşme fırsatları fark edilmiş, ancak temel bilgi eksikliği nedeniyle yeni teknolojilerin potansiyelinden yeterince yararlanılamamıştır. Mevcut teknolojik potansiyel ile vasıflı işçilerin gerçek becerileri arasında bir uçurum vardır. Bununla birlikte, inşaat sektörü tüm aşamalarda ve paydaşlarla birlikte, özellikle dijital planlama açısından adım adım ilerlemektedir: tüm katılımcıların yüzde 47’si kendi şirketlerinin yüksek düzeyde dijitalleşmeye sahip olduğunu belirtmiştir. Çalışma, teknolojik potansiyelin henüz kullanılmadığını gösterse de inşaat sektörü dönüşüm yolunda ilerlemektedir.

İnşaata Dijitalleşme

Dijital altyapı dijital araçları içerir. İnşaat projelerinin planlama ve uygulama süreçlerini değiştirirler. Şu anda en özlü dijitalleşme trendleri ve güncel gelişmeler:

  • Modern inşaatta lider teknoloji olarak BIM: Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), gerçek bir binanın dijital ikizini temsil eden bir yazılım aracılığıyla çalışır. BIM ile inşaat ve ekipmandan bakım ve onarıma kadar sanal modelleme ve görselleştirme mümkündür. Kısacası, BIM inşaat projelerinin tüm yaşam döngüsünü kapsar. Bu da daha düşük hata oranı, daha az malzeme tüketimi ve dijital görselleştirme sayesinde daha az zaman demektir.
  • Otonom şantiyenin temeli olarak Nesnelerin İnterneti (IoT): IoT, örneğin cihazları ve inşaat araçlarını birbirleriyle ağa bağlar. Buna ek olarak, inşaat sektöründeki teknoloji gelişimi, örneğin, binalardaki ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin akıllı kontrolünü devralabilir.
  • Yapay zeka, makine öğrenimi ve Büyük Veri: Yapay zeka, süreç modellerini belirlemek ve iş akışlarını optimize etmek için kullanılır. Veri setlerine dayanarak sorunları daha verimli bir şekilde çözmek de mümkündür. Oluşturulan veri setleri, modernize edilmiş iş süreçleri için temel teşkil etmektedir.
  • İnşaatta robotik: Otonom makineler daha verimlidir ve daha hassas çalıştıkları için daha hızlı süreçleri garanti eder. Robotik ile otomatikleştirilmiş süreç kontrolleri yaralanma riskini en aza indirir ve işçilik maliyetlerini azaltır. Robotlar ayrıca uzun vadede süregelen kalifiye işçi eksikliğinin boşluklarını dolduruyor.
  • 3D baskı ilerleme kaydediyor: 3D baskı teknolojisi, bileşenlerin daha hızlı ve daha az malzeme tüketimiyle geliştirilmesine olanak tanıyor. Sonuç olarak, geliştirme süreçleri daha esnektir ve bileşenler özelleştirilebilir.
  • Dronlar kullanıma giriyor: Uçan mini bilgisayarlar, devam eden inşaat projelerini incelemek, görselleştirmek, izlemek ve ölçmek için kullanılıyor.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir