Bazen pasivasyon olarak da adlandırılan kaplama terimi , performansını artırmak için herhangi bir madde katmanı eklemek ve bir yüzeye yaymak anlamına gelir. Kaplamalar metal nesnelere ve metal olmayan nesnelere uygulanabilir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Metal Kaplama Nedir?
Metal kaplama, yüzeyi hava, kimyasal maruziyet ve su gibi farklı çevresel maruziyetlerin neden olduğu pas ve korozyondan korumak için metal ve ametal nesnelerin metalik veya başka bir yüzey kaplamasıyla kaplanması sürecini ifade eder. Bu teknik, birçok imalat şirketi tarafından bitmiş ürünlerinin hasar görmesini veya aşınmasını önlemeye yardımcı olmak için kullanılır.
Metal kaplama çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Elektronik, ev aletleri, otomotiv, havacılık/uzay, yapısal metal binalar ve diğer yapılar ve denizcilik gibi imalat endüstrileri, birkaç örnek vermek gerekirse, ürünlerinde kaplama kullanır.
Metal Kaplama Kullanmanın Avantajları
- Artan korozyon direnci
- Daha fazla yüzey kalınlığı
- Daha fazla güç ve dayanıklılık
- Daha iyi görünüm
- Daha kolay lehimleme (kaynak)
- Daha iyi elektrik iletkenliği
- Daha fazla elektrik direnci
- Artan kimyasal direnç
- Daha fazla yüzey sertliği
- Daha iyi yapışma
- Artan tork toleransı
- Daha fazla su direnci
Bir Kaplama Tekniği Seçerken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Üç Faktör
Kaplama için kullanılan bir takım teknikler vardır ve her teknik farklıdır. Belirli bir uygulama için en uygun olanı seçmek için doğru kaplama sürecini belirlemek için göz önünde bulundurulması gereken üç faktör vardır.
Birinci faktör: Amaç nedir?
İlk olarak, metal bir kaplama kullanmanın özel amacının ne olduğunu ve bunun istenen sonuca nasıl ulaşılmasına yardımcı olduğunu düşünün. Bazı metal kaplama teknikleri, yüzeyi pas, korozyon, kir ve döküntülerden korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Örnekler, yağ, yağlayıcılar ve kir gibi nesnenin yüzeyine zararlı olabilecek ortamlara maruz kalan dış mekan ekipmanları, ağır ekipman, otomobiller, trenler ve uçakları içerir. Doğru metal kaplama tekniğini kullanarak yüzeyde oksidasyon ve paslanmayı önlemeye yardımcı olur, dayanıklılık ve daha uzun ömürlü bir ürün sağlar.
İkinci faktör: Gerekli süre
Dikkate alınması gereken ikinci faktör, kaplama işleminin tamamlanması için gereken süredir. Yüzeye metal kaplama için kullanılan tekniğin seçimine bağlıdır. Süre bir süreçten diğerine değişir ve bir üretim ortamında, üretim programına uyması için doğru tekniğin kullanıldığından emin olmak önemli olabilir.
Üçüncü faktör: Maliyet
Maliyet önemlidir ve farklı tekniklerin maliyeti, bir dizi faktöre bağlı olarak değişir. Kararlar, parça miktarına, gerekli sermayeye, malzeme ve işçilik giderlerine, zaman tasarrufuna ve ürün kalitesine göre verilir. Bitmiş kaplamanın önemi ve ürün kullanımı tipik olarak karara rehberlik eder.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?