Toprak Verimliliği Nedir? Nasıl Analiz Edilir?

Bitkiler de tıpkı insanlar gibi besinlere ihtiyaç duymaktadır. Verimli toprak, temel bitki beslenmesi için gerekli tüm temel besin maddelerini (örneğin, fosfor, azot ve potasyum) ve ayrıca daha küçük miktarlarda ihtiyaç duyulan diğer besin maddelerini (örneğin, magnezyum, kalsiyum, demir, kükürt, çinko, bor, bakır vb.) molibden, nikel). Genellikle verimli bir toprakta ayrıca toprak yapısını iyileştiren, toprak nemi tutmayı ve ayrıca besin tutmayı ve 6 ile 7 arasında bir pH’ı iyileştiren bir miktar organik madde bulunur. toprakta belirli besin maddelerinin bitki alımı için elverişsizdir.

Toprak verimliliğine odaklanan toprak bilimcileri, mahsul üretimini iyileştirmek için besin maddelerini yönetmekle ilgileniyorlar. Toprağa besin ve organik madde eklemek için ticari gübreler, gübreler, atık ürünler ve kompost kullanmaya odaklanırlar. Bazen bitkiler için besin mevcudiyeti için pH’ı daha optimum seviyeye değiştiren kimyasallar da eklerler. Toprak verimliliği uzmanları, uygulamaların çevresel açıdan sürdürülebilir olmasını sağlamak için de dikkatli olmalıdır. Besinlerin uygun olmayan yönetimi göllerin, nehirlerin, akarsuların ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olabilir. Ek olarak, toprağa değişiklik eklemek pahalıdır ve tarım operasyonlarının karlılığını azaltır, ayrıca zehirli besin seviyelerinin bitkiler için çok az besin maddesi kadar kötü veya daha kötü olabileceğinden bahsetmiyoruz.

Toprak Verimliligi Nedir
Toprak Verimliligi Nedir

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Toprak Verimliliği Analizi

Toprak besin yönetiminin amacı, sürdürülebilir bir şekilde karlı ürünler üretmektir. Bu, maliyet (değişiklikler, yakıt ve ekipman) gibi faktörlerin artan verimlere katkıları açısından değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Örneğin, gübre miktarının iki katı eklenmesi mahsulün verimini iki katına çıkarmayabilir. Bu nedenle, bir çiftçi, ek gübre maliyetinin öngörülen ek verimle geri ödenip ödenmeyeceğini belirlemelidir. Ayrıca, çiftçi her zaman yetersiz veya aşırı yönetim uygulamalarının zamanla toprağı nasıl etkileyeceğini düşünmelidir. Erozyon veya toprak kaybının başlıca nedenlerinden biri, yoğun toprak işleme (toprak karıştırma), aşırı araç trafiği, bitki materyalinin aşırı kaldırılması (nadas tarlaları) ve topraktaki toprak miktarının azalması gibi uygulamalara atfedilebilen toprak yapısının tahribatından kaynaklanmaktadır.

Bir mahsul üretirken veya bir bahçe yetiştirirken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Ne kadar gübre verileceği ve ne zaman uygulanacağı, verilmesi gereken kararlardan bazılarıdır. Bu kararlar, yetiştirilecek ürüne, toprak tipine ve yetiştirildiği çevresel koşullara bağlıdır. Üniversitelerle bağlantılı toprak test laboratuvarları, belirli bir ürünün bitki besin maddelerinin toprak test seviyelerine nasıl tepki verdiğini belirlemek için çeşitli ürünler ve topraklarla yıllarca tarla ve sera araştırmaları yürütmüştür. Çoğu laboratuvar, belirli bir toprak türünde belirli bir ürün için belirli bir besin maddesinin toprak test seviyesini tanımlamak için “Düşük”, “Orta”, “Yüksek” ve “Çok Yüksek” içeren bir derecelendirme ölçeği kullanır. Besin seviyesi düşük veya çok düşük olduğunda, genellikle o besini içeren bir gübre önerilir. Bir toprak testi derecesi “Yüksek” veya “Çok Yüksek”e ulaştığında, yetiştirici bu besinden daha fazla uygulamayarak paradan tasarruf edebilir. Toprak test seviyeleri yüksek olduğunda uygulama yapılmayarak ve genel toprak tiplerine özel derecelendirme ölçekleri oluşturularak ortam aşırı besin maddelerinden korunabilir.

Besin Yönetimi

Toprak besin yönetiminin amacı, sürdürülebilir bir şekilde karlı ürünler üretmektir. Bu, maliyet (değişiklikler, yakıt ve ekipman) gibi faktörlerin artan verimlere katkıları açısından değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Örneğin, gübre miktarının iki katı eklenmesi mahsulün verimini iki katına çıkarmayabilir. Bu nedenle, bir çiftçi, ek gübre maliyetinin öngörülen ek verimle geri ödenip ödenmeyeceğini belirlemelidir. Ayrıca, çiftçi her zaman yetersiz veya aşırı yönetim uygulamalarının zamanla toprağı nasıl etkileyeceğini düşünmelidir. Erozyon veya toprak kaybının başlıca nedenlerinden biri, yoğun toprak işleme (toprak karıştırma), aşırı araç trafiği, bitki materyalinin aşırı kaldırılması (nadas tarlaları) ve topraktaki toprak miktarının azalması gibi uygulamalara atfedilebilen toprak yapısının tahribatından kaynaklanmaktadır. toprak besinleri,

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir