Yapay uydu, insan uygarlığının teknolojik olarak en gelişmiş buluşları arasındadır. Bu yapay uydular, insanların daha iyi iletişim kurmasını, uzay hakkında daha iyi bilgi sahibi olmasını sağladı – ve en önemlisi, aralarındaki en büyük uydular, yaşamın mürekkep karası boşlukta uzun süreler boyunca var olmasının mümkün olduğunu gösterdi.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Uydu Nedir?
Uydular, bir gezegenin etrafında yüksek yörüngede bulunan nesnelerdir. Ay da dahil olmak üzere sayısız doğal uydu varken, insanlar yapay olarak tasarlanmış uyduları da uzaya fırlattı. Yerçekimi, bir gök cismi ve uydularının denklemini belirler. Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni – Jüpiter ve Satürn – sırasıyla en büyük (Jüpiter uyduları) ve en çok sayıda (4) doğal uyduya sahiptir.
Yapay Uydular
NASA’nın web sitesine göre, yapay uydular 20. yüzyılın ortalarında icat edildi. Bir gezegenin etrafında dönen ve farklı amaçları olan bir uzay sondasıdır. İlk yapay uydu, Rusya’dan 4 Ekim 1957’de fırlatılan plaj topu büyüklüğünde küçük bir sonda olan Sputnik’ti. Aynı yılın 3 Kasım’ında daha büyük uydu Sputnik 2 ve Laika adlı bir köpek tarih yazdı. ABD ilk uydusu Explorer 1’i 1 Ocak 1958’de fırlattı. Zamanla uydular büyüdü ve daha gelişmiş hale geldi. Rusya, 1971’de Salyut 1 adlı uzay istasyonu görevi gören ilk uydusunu fırlattı. Ardından ABD’den Skylab izledi. ve Sovyetler Birliği’nden Mir. Şu anda, dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarının ortak çabası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), yirmi yıldır insanlara ev sahipliği yapıyor.
Uydular ile telekomünikasyon, canlı TV yayınları ve uzun mesafeli telefon görüşmeleri gerçek ve uygulanabilir hale geldi. Şu anda, bu yapay uydular internet hizmetleri, askeri gözetim ve ayrıca çok sayıda laboratuvarı barındıran ISS ile uzayda ayrıntılı araştırmalar için kullanılıyor.
Uydu Parçaları
NASA’ya göre yapay bir uydunun dört bölümü vardır. Birincisi, yörünge yolunu kontrol eden bir bileşen olan uyduya güç sağlayan bir güneş veya nükleer çekirdeğe sahip güç sistemidir. Ardından bilgi gönderen ve alan bir anten ve kamera veya parçacık detektörü gibi bilgi toplayan bir faydalı yük gelir.
Uydular Neden Dünya’ya Düşmüyor?
Dünyanın yerçekimine rağmen uydular hemen Dünya’ya geri dönmezler çünkü fırlatmadan itibaren açısal hızları, yerçekiminin daha çok cismin yörüngeden fırlamasını engelleyen bir ip görevi görmesi için yeterlidir. Bununla birlikte, zamanla birçok uydu hızını kaybeder ve yörüngesinde bozulma ile karşı karşıya kalır ve sonunda atmosferde yanar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?