Kablo Tavası Nedir, Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Belli kablo gruplarının duvar veya tavanda üzerinde bir arada güvenli şekilde taşınmasını sağlayan sisteme kablo tavası denmektedir. Kablo tavası genelde galvaniz işe kaplanmış sacdan yapılmış malzemelerden üretilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kablo Tavası Nedir?

Kablo tavası işlevi basit ama çok önemlidir. Belli ağırlıkta olan kablo gruplarının hem estetik hem de güvenlikli olması kablo tavası kullanımı ile mümkündür. Ayrıca kablo tavaları çok sayıda kablonun oluşturduğu görüntü kirliliğini ve işlevsel zorluğu ortadan kaldırır. Bu yazıda, kablo tavası kullanım alanları, özellikleri ve çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Kablo Tavası Nerelerde Kullanılır?

Kablo tavası elektrik olmak üzere pek çok sektörde kullanılmaktadır, çünkü kablonun kullanıldığı her alanda avantaj sağlamaktadır.  Kablo tavası sadece bir taşıma sistemi değildir. Aynı zamanda acil durumlarda kabloların çalışmasını sağlayan bir sistemdir. Böylece, yangın gibi durumlarda kablolar fonksiyonlarını devam ettirmektedir.

Elektronik ve elektrik sektöründe kabloların döşenmesi ve kalitesi oldukça teknik bir konudur. Elektrik sisteminin anlamı “taşınma ve kablo montajı işidir” denilebilir. Kabloların gerektiği ve kalitesi gibi döşenmesi ile birlikte özenli ve güvenli bir şekilde taşımak da en az o kadar önemlidir.

Taşırken kullanılacak malzemelerin güvenli ve kaliteli olması bu iş alanlarının standartlarında çok önemlidir ve çok çeşitli olduğunu ortaya koyar. Belirlenen standartların dışında taşınan bir kablo kümesi tüm sistemi alt üst edebilecek problemlere yol açacağından taşıma işinin kaliteli malzemelerle yapılması gerekir.

Kablo Tavasi Nedir
Kablo Tavasi Nedir

Kablo Tavası Faydaları Nelerdir?

Kompozit malzeme, farklı özelliklere sahip iki farklı malzemelerin belli işlemlerden sonra bir araya getirerek kullanışlı, dayanıklı, iletken ve hafif bir malzeme ortaya çıkarılmasına denir.

Elektrik sektöründe kullanıldığı gibi sanayinin bütün alanlarında kompozit malzemeler kullanılır. Elektrik sektöründe kompozit kablo tavası imalatlarda kullanılması hem iş gücünü azaltır hem de ekonomik fazlalık sağlamıştır. Uygulanması ve kullanılması çok kolay bir malzeme olduğu için artık kompozit kablo tavası kablo taşımada kullanılan en güvenilir malzeme olarak görülür.

Galvaniz kablo tavaları neme maruz kaldığından çürümeye, ısıya maruz kaldığında erimeye meyilli olduğu için uzun ömürlü değildir. Kompozit kablo tavası uygulama hafifliği, rahatlığı, taşıma gücünün daha fazla olması ve çok yüksek ısılarda fiziki bütünlüklerini koruyabilmesi nedeniyle özellikle Amerika ve Avrupa piyasalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Kompozit malzeme yapısı uzun ömürlüdür. İşçilik uygulaması diğer malzemelere göre daha kolay olması ve yangın gibi durumlarda kablo gruplarında çok yüksek ısılara karşı dayanabilmesi bu alanda kullanılan popüler malzeme olmasını sağlamıştır.

Uzun ömürlü olması ile savunma sanayisinden otomotive, zırhlı dayanıklı malzemelerden uzay araçlarının yapılmasına kadar bütün alanlarda bilinen ve çok kullanılan bir malzemedir. Elektronik ve elektrik alanlarda bu özelliklerinden dolayı tercih edilir.

Kompozit malzeme sadece kablo tavasında kullanılmamaktadır. Kablo imalatından diğer bütün ürünlere kadar kompozit malzeme kullanım alanları çok geniştir. İmalat sektörü artık ihtiyaçlarını kompozit malzeme çeşitlerini üretebilecek birikimlere sahip duruma gelmesi sektörün geleceği açısından çok önemlidir.

Gıda sektöründe dahi kullanılan malzemeyi ağır sanayilerde ve tüm sektörlerde çeşitlilik arz ederek kullanmak ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kompozit bu anlamda önemli bir malzemedir. Elektrik sektörünün ihtiyaç duyduğu bütün ürünlerde kullanılabilmesi milli ekonomiye sayısız fayda sağlar.

Kompozit kablo tavası son dönemlerde ülkemizde üretilmeye başlanmış stratejik bir ürün olarak öne çıkmıştır. Uzun ömürlü, güvenli ve estetik seçenekleriyle kompozit kablo tavası elektrik sektöründe dikkat çeken bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir