Santrifüj Cihazı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Santrifüjleme, karışımları merkezkaç kuvveti ve döndürme yoluyla ayırma yöntemidir. Merkezkaç kuvveti, bir nesne veya şey döndürüldüğünde veya döndürüldüğünde oluşan dışa doğru kuvvettir. Santrifüjlemenin günlük bir örneği, bir tamburun hızla döndüğü ve giysilerdeki suyu çıkardığı bir çamaşır makinesidir. Santrifüjleme yoluyla parçacıklar, boyutları, şekilleri, yoğunlukları ve viskoziteleri dahil olmak üzere çeşitli özelliklerle ayrılabilir. Kısaca yoğunluk kütlenin hacme bölümüdür. Viskozite terimi, bir sıvının akmaya karşıtlığını tanımlar.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Santrifüj Nedir?

Santrifüjleme, santrifüj adı verilen dönen rotorlu bir makine tarafından gerçekleştirilir. Santrifüjün amacı, bir karışımın bileşenlerini ayırmaktır. Santrifüjlerin tıpta, bilim araştırmalarında ve günlük yaşamda kullanımları vardır.

Santrifuj Cihazi Nerelerde Kullanilir
Santrifuj Cihazi Nerelerde Kullanilir

Santrifüj Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar?

Sedimantasyon ilkesi nedeniyle bir karışımın bileşenlerinin ayrılmasında bir santrifüj yararlıdır. Bir karışım döndürme yoluyla merkezkaç kuvvetine maruz bırakıldığında, karışımın bileşenleri yoğunluklarına göre ayrılır. Karışımın daha yoğun bileşenleri, daha az yoğun bileşenlerden daha hızlı dibe düşer. Sedimantasyon, yerçekimi kuvveti ile santrifüjleme olmadan doğal olarak meydana gelebilir. Örneğin, tam yağlı süt bozulmadan durduğunda, yağ kabın üstüne çıkar. Yağ, kalan sütten daha az yoğundur. Bununla birlikte, bir santrifüj son derece yararlıdır, çünkü bu süreci önemli ölçüde hızlandırabilir. Tam yağlı süt santrifüj edildiğinde, daha az yoğun olan yağ, tüpün üst kısmında bir tabaka oluşturacaktır,

Genel olarak, santrifüjler bir rotorun dönüşü ile çalışır. Rotorun merkezi bir nokta etrafındaki hareketi merkezkaç kuvveti oluşturur ve bunu karışımın bileşenlerine uygular. Parçacıklar, üzerlerine uygulanan merkezkaç kuvvetinin miktarıyla orantılı bir hızda çökecek veya kabın dibine düşecektir. Ek olarak, partiküllerin fiziksel özellikleri ile birlikte solüsyonun viskozitesi de sedimantasyon oranını etkileyecektir.

Santrifüj Cihazı Kullanım Alanları

Ürün imalatında, bilim araştırmalarında, tıpta ve günlük yaşamda birçok santrifüj örneği vardır. Santrifüjler tıbbi laboratuvarlar, jeoloji laboratuvarları ve NASA gibi yerlerde bulunabilir. Santrifüjler, karışım bileşenlerini ayırmaya yardımcı oldukları için pratik olarak önemlidir.

Santrifüjler genellikle araştırma ve tıbbi laboratuvarlarda bulunabilir. Kan bileşenleri tam kan örneklerinden saflaştırılabilir. Benzer şekilde, idrar bileşenleri tam idrar örneklerinden izole edilebilir. Belirli bir karışımı içeren bir numune tüpü santrifüjlendiğinde, çökeltici bileşen tüpün altında bir pelet oluşturur. Sıvının geri kalanına süpernatant denir. Spesifik uygulamaya ve karışımdan hangi bileşenin gerekli olduğuna bağlı olarak, pelet veya süpernatant faydalı olabilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir