Terbiyum, periyodik element tablosunun lantanitler olarak da bilinen nadir toprak elementlerinde sınıflandırılan metalik bir kimyasal elementtir. Doğada saf halde bulunmaz, ancak çeşitli minerallerden elde edilebilir; Çin, dünyadaki terbiyumun çoğunun kaynağıdır. Diğer nadir toprak elementleri gibi, terbiyum da Dünya üzerinde nispeten iyi bir şekilde dağılmıştır, ancak yaygın olarak kullanılmamaktadır; çoğu tüketici, terbiyum bileşenlerine sahip bazı ürünlere sahip olmalarına rağmen, terbiyum ile etkileşime girmez. Terbiyum izole edildiğinde gümüşi gri renktedir ve nispeten yumuşaktır ve işlenmesi kolaydır. Element kristal bir yapıya ve en az iki allotropik forma sahiptir, yani elementin yapısı katı haldeyken koşullara bağlı olarak değişebilir. Periyodik element tablosunda terbiyum Tb sembolü ile tanımlanır ve atom numarası 65’tir. Elementin ayrıca çeşitli uygulamalarda kullanılan bir takım izotopları ve tuzları vardır.
Elementin keşfi, İsveç’te bir kasaba olan Ytterby’den minerallerle deneyler yapan Carl Mosander’a atfedilir. Mosander ayrıca birkaç başka element keşfetti ve aynı zamanda İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nde kimya öğretmeniydi. 1843’te başka bir element olan itriyumda bir safsızlık tespit ettiğinde terbiyumu keşfetti. Öğe, adını itriyum, iterbiyum ve erbiyuma da verdiği için yeni elementlerin keşfi için görünüşte verimli bir yer olan Yttrby için seçildi. Öğe, bazı röntgen makinelerinde ve ayrıca renkli televizyon tüplerinde kullanılır. Ayrıca lazerlerde ve yarı iletkenlerde katkı maddesi olarak kullanılır ve çeşitli amaçlar için bir dizi başka metalle alaşımlanır. Araştırmada çeşitli terbiyum izotopları kullanılmaktadır. Dünyadaki terbiyumun büyük kısmı, içerdiği faydalı elementleri çıkarmak için çözücülerle işlenen mineral bastnasitten gelir. Diğer nadir toprak elementlerinde olduğu gibi, terbiyum hafif derecede toksiktir ve bu nedenle insanlar muhtemelen mümkünse maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Yüz koruması kullanılarak terbiyumdan kaynaklanan toz veya dumanların solunmasından kaçınılmalı ve radyoaktif terbiyum izotopları, radyoaktif maddelere aşina olan kişilerin gözetiminde kontrollü ortamlarda ele alınmalıdır.
Terbiyumun Özellikleri
- Terbiyum gümüş-beyaz bir elementtir.
- Standart sıcaklık ve basınçta katı halde oluşur.
- Erime noktası 1629 K’dır.
- Kaynama noktası 3396 K’dır.
- Yoğunluğu 8.23 g/ cm3’tür.
- Füzyon ısısı 10.15 kJ/mol’dür.
- Buharlaşma ısısı 391 KJ/mol’dür.
- Molar ısı kapasitesi 28,91 J/mol.K’dir.
- Beş oksidasyon durumu gösterir: 0, +1, +2, +3, +4.
- Doğada yumuşak, dövülebilir ve sünektir.
- 219 K sıcaklığın altında ferromanyetik özelliklere, 219 K sıcaklığın üzerinde ise antiferromanyetik özelliklere sahiptir.
- Doğada elektropozitif olan terbiyum, bir asitle reaksiyona girdiğinde oksitlenir.
Terbiyum Kullanımları
- Terbiyum, katı hal cihazları yapmak için kalsiyum florür, stronsiyum molibdat ve kalsiyum tungstat gibi farklı kimyasallarda doping ajanı olarak kullanılır.
- Terbiyum alaşım yapımında kullanılır.
- Terbiyum elektrikli cihazlarda kullanılır.
- Oksidi floresan cihazların yapımında kullanılır.
- Endosporların tespitinde kullanılır.
Terbiyumun Zararlı Etkileri
- Göz ve cilt ile temasında tahriş edici etki gösterir.
- Doğada hafif toksiktir. Bu nedenle yutulduğunda vücutta zararlı etkilere neden olur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?