Asmolen Döşeme Nedir, Asmolen Döşeme Çeşitleri ve Özellikleri

Asmolen döşeme, çok katlı konut düzenlerinde, eşit olarak oluşturulmuş betonarme blok döşemelerden oluşan zemindir. Asmolen döşeme, iyi dayanım, kısa inşaat süresi, ekonomiklik ve güvenilirlik gibi avantajlar sunar. Bu avantajlar sayesinde çok katlı binalar, asfalt ve taş döşemelerin kullanıldığı standart binalardan daha fazla tercih edilmektedir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Asmolen Döşeme Nedir?

Asmolen döşeme, “ASMO” ile kısaltılır ve Asma Betonarme Blokar Mekanizması anlamına gelir. Betonarme bloklar ağırlıklı olarak beton, çelik, alüminyum, plastik veya yağmur sularına dayanıklı kauçuktan yapılmıştır. Genellikle kare şeklinde ve kalın biçimde üretilir ve ortalama büyüklükleri 14 cm’den 25 cm’ye değişir.

Betonarme bloklar, zemine temel olarak döşemek için kullanılır. Betonarme bloklar, merdiven ve platformlar olarak kullanılabilecek şekilde uygun şekillerde tasarlanır ve kaynaştırılarak döşenir. Betonarme bloklar düzgen, eğik ve taşıyıcı konstrüksiyon olmayan bir bölme duvarı olarak da kullanılabilir. Betonarme blokların tümü, yoğunlaştırma işlemleriyle alüminyum veya çelik teller arasına yerleştirildikten sonra toprakla doldurulur.

Asmolen Doseme Nedir
Asmolen Doseme Nedir

Asmolen Döşeme Çeşitleri

Asmolen döşeme, kullanım amacına bağlı olarak evlerin veya iş merkezlerinin dışarıdan görünümünü önemli ölçüde etkileyebilecek bir dekorasyon ürünüdür. Asmolen döşeme üzerine tasarlanan desenler özgün ve eşsiz olup, ev ve iş ortamlarının daha gösterişli ve modern görünmesini sağlar.

Asmolen döşemeleri çok farklı tasarımlarda ve çeşitlerde mevcuttur. Genel olarak, basılmış desenler, üzerinde mozaik desen oluşturulmuş zeminler, kübik döşemeler, ızgara, halka oluşturulmuş desenler, çizgili, duvar veya zemin kaplamaları, hepsi farklı ürünler sunan asmolen döşemeler olarak gruplamaya tabi tutulabilir.

Basılmış desenli asmolen döşeme çeşitleri, her çeşit mekana eşsiz bir tarz kazandırmak için en çok sevilenler arasındadır. Herhangi bir yüzeye yapışık noslu veya elastik asmolen örtülerin üzerinde baskı yapılmasıyla elde edilir. Asmole üzerine basılan desenler genellikle her türlü iç mekan için uygun hava değişimleri sağlamak için tasarlanır. Mozaik asmolen döşeme çeşitleri de halen çok popüler bir kategori olmaya devam etmektedir. Pahalı derzlerden veya köşelerden oluşan büyük desenler, asmolen üzerindeki tencereden küçük döşeme parçaları kullanılarak elde edilir.

Asmolen Döşeme Özellikleri

Asmolen Döşeme, Türkiye’nin en popüler döşeme malzemesi olmasının yanı sıra, çok sayıda avantajı ile birlikte seçilen bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Mimari olarak çok esnek olan Asmolen döşemeler, oldukça dirençli, dayanıklı ve bakımları kolay özellikleri ile aynı zamanda zarif görünümleri ile de fark yaratmaktadır. Yüzeyinde tüm cilalı, parlak veya dişli görünümleri sunan asmolen döşemeler, banyolardan oturma odalarına kadar her türlü mekanda kullanılabilir.

İlk başlarda sadece fırınlanmış toprak üzerine yapılan döşemeler olarak türetilen asmolen döşemeler şimdi çok daha modern olarak da kullanılıyor. Seramik, parke veya mermer gibi diğer malzeme yerine mutfak dolaplarından salon duvarlarına kadar her türlü mekanda kullanılmaktadır. Asmolen döşemelerde kullanılan tüm malzemeler saat bağlantılı presler, elle yapılan desenler ve özel köşe detayları oluşturmak için reçine veya silex taşı kullanılarak şekillendirilir. Yüzeyleri kullanıcı tarafından özelleştirilebilmektedir.

Asmolen Döşemeler Hangi Binalarda Kullanılabilir?

Asmolen döşemelerin deprem altında olumsuz davranışları nedeni ile kullanımı TBDY ile sınırlandırılmaktadır. Bu yazının amacı asmolen döşeme ve asmolen döşemeli taşıyıcı sistem tasarımı ile ilgili detayların belirtilmesi olmadığından dolayı, bu döşeme sisteminin hangi binalarda uygulanacağı teknik olmayan tabirler ile açıklamaya çalışalım.

Asmolen döşemeler eski deyişle 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde özel olmayan ticarethane ve konut gibi yapılarda, bodrum kat dışında 17,5 m yüksekliğe kadar olan binalarda bolca taşıyıcı perde duvar kullanılması şartı ile kullanılır. Yine eski deyişle 3. ve 4. derece deprem bölgelerinde perde bulunup bulunmamasına göre 17,5 m ya da 28 m yükseklikte olan yapılara kadar uygulanabilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir