Benzinli motor, insanların her gün kullandığı araçlarda bulunan en yaygın motor türüdür. Silindir odalarının içinde benzin ve havanın karıştırılmasını ve ardından ısı enerjisi üretmek için ateşlenmesini içeren bir içten yanma işlemi kullanır. Bu, sürücü olarak üzerine koyduğunuz taleplere göre aracın hızlanmasını sağlayan enerji türüdür. Burada bir motorun nasıl çalıştığını biraz geçmişiyle birlikte gözden geçireceğiz.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Benzinli Motor Nedir?
“Benzinli motor” terimi dışında, bu tür bir motoru tanımlamanın başka bir yolu da “dört zamanlı motor” terimidir. Bu isim, benzinli motorun içten yanmalı sürecin gerçekleşmesi için geçtiği dört farklı adıma sahip olması nedeniyle var. Bu adımlara vuruşlar denir.
Benzin Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?
Aşağıda bir motorun dört vuruşunun gerektirdiği şeyler verilmiştir.
1. vuruş
Motorun ilk vuruşu, dış hava girişidir. Motor, hava ve yakıt karışımının bir parçası olarak bu havaya ihtiyaç duyar. Giriş valfi önce havanın içeri girmesine izin vermek için açılır. Silindirin üstündeki piston aşağı doğru hareket eder. Bu, havayı silindire çeken bir kuvvet yaratır.
2. vuruş
İkinci vuruş, karışımın sıkıştırılmasıdır. Hava silindire girip yakıtla karışırken, hareketli pistonların kuvveti karışımın sıkışmasına neden olur. Bu sırada egzoz valfi ve emme valfi kapalı kalır. Bu şekilde kalmaları önemlidir, aksi takdirde değerli gazlar ve sıvılar kaçabilir ve tüm yanma sürecini mahvedebilir.
3. vuruş
Üçüncü vuruş, güç vuruşu olarak da adlandırılan yanmanın kendisidir. Burası, bujiden çıkan kıvılcım tarafından hava ve yakıt karışımının gerçekten ateşleneceği yerdir. Ateşleme başarılı olursa, patlama pistonu krank milini döndürdüğü yere doğru iter.
4. vuruş
Dördüncü vuruş egzozla ilgilidir. Yakıt yanma odasında yandıkça, daha iyi egzoz gazları olarak bilinen atomize parçacıklar üretir. Piston, egzoz valfinin açılması yoluyla bu emisyonları yanma odasından dışarı iter.
Benzinli Motorun Tarihçesi
Nikolaus Otto benzinli motoru ve bu dört zamanlı işlemi icat etti. Bu buluşun patentini alan ve ona Otto Döngüsü adını veren bir Alman mühendisti.
Bazı insanlar bunu dört zamanlı çevrim veya benzin çevrimi olarak hatırlamayı daha kolay bulur çünkü bunlar benzinli motordaki yanma süreciyle daha yakından ilgilidir. Sonuçta, dizel motor, yanma sürecini tanımlamak için “dizel çevrimi” terimini kullanır. Ancak Otto Döngüsü, okşayan terminolojisinde benzersizdir. İlk vuruş resmi olarak “emme vuruşu”, ikinci vuruş “kompresyon vuruşu”, üçüncü vuruş “güç vuruşu” ve dördüncü vuruş “egzoz vuruşu” idi.
Benzinli motorların ilk günlerinde, havayı benzinle karıştırmaktan sorumlu olan “karbüratör” adı verilen bir bileşen vardı. Bununla birlikte, bu eski karbüratör teknolojisi, sonunda, aracın motor kontrol ünitesine elektronik olarak bağlı olan bir yakıt enjeksiyon sistemi ile değiştirildi.
Bu, yanma odasına yakıt akışının daha iyi hesaplanmasını ve hassas olmasını sağlar. Sonuç olarak, daha fazla gaz kilometresi elde edebilmeniz ve yakıttan tasarruf edebilmeniz için yakıt verimliliği sağlanabilir. Aynı zamanda, daha az karbon emisyonu üretilir. Çevre dostu bir çağda yaşadığımız için, yakıt enjeksiyon sistemi buna çok yardımcı oluyor.
Benzin Motor ve Dizel Motor Farkı
Benzin ve dizel arasında iki temel fark vardır: kalınlık ve yanıcılık. İlkini anlayabilmek oldukça kolaydır. Benzin, dizelden daha incedir, dizel ise yağa benzer kıvamı vardır. Ancak daha zengin karışıma rağmen, aslında benzinden daha az yanıcıdır. Yakıtla bir kibrit tutarsanız alev almaz, ancak benzin daha hızlı yanmaktadır. Bununla birlikte, asla bir gaz motorunda dizel yakıt ya da dizel motorda benzin kullanmayın. Motoru yok etmek istemiyorsanız, bu durumda devam etmeniz gerekir. Benzinli bir arabaya dizel koyulması, ağır karışımı işlemek için tasarlanmamış enjektörleri ve yakıt pompalarını tıkayabilir.
Şimdi, dizel motorlar inanılmaz derecede dayanıklıdır, biyodizel, Dimetil Eter (saç spreyinde önemli bir bileşen) ve hatta kullanılmış bitkisel yağ gibi farklı yakıtlarla çalışabilir. Aslında, dizel motorlar başlangıçta dünya çapında bir otomotiv patlamasını teşvik etmeye yardımcı olacak erişilebilir ve ucuz bir kaynak olan fıstık yağı ile çalışacak bir şekilde tasarlanmıştır. Ancak benzin ile çalışamazlar.
Bunun nedeni kısmen yukarıda bahsedilen tüm yakıtların ve dizelin kendisinin petrole daha yakın olmasıdır. Dizel içinden akarken motorun ipeksi pürüzsüz çalışmasını sağlayan yağlama özelliklerine sahiptirler. Diğer bir deyişle, dizel yakıt yağlama kalitesine sahip olmasaydı, motoru tıkardı. Gaz sadece gazdır, parçalara zarar verebilir ve motoru toplayacak herhangi bir şeyi yağlamak için tasarlanmamıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?